Gifvrije tuin

Chemievrije tuin

Wist je dat je van een prachtige, onkruidvrije tuin kunt genieten zónder gif te gebruiken? Dat is een stuk beter voor insecten, vogels én voor het Drentse water, wat nu vervuild is door bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor de natuur. Daarom maken wij ons sterk voor tuinieren zonder gif. Ook jij kan daaraan bijdragen!

Waarom geen gif gebruiken?

Bestrijdingsmiddelen doden insecten, vleermuizen, vogels en ze vervuilen ons water. Daarmee vormen de middelen een bedreiging voor planten en dieren die in Drentse beken voorkomen. In het Drentsche Aa-gebied zijn bestrijdingsmiddelen ook een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening. Zo’n 15 procent van het drinkwater dat Waterbedrijf Groningen levert, komt uit de Drentsche Aa. Het waterbedrijf moet nu hoge kosten maken om die gifstoffen uit het beekwater te halen.

Als tuinliefhebber kun jij er voor kiezen het gif niet meer in jouw tuin toe te laten. En dat betekent niet dat je over een tijdje in een tuin vol onkruid zit terwijl de slakken je sla op eten. Benieuwd wat je kan doen? Bekijk hier onze tips voor een gifvrije tuin!

Op zoek naar tips voor een gifvrije tuin?

Bekijk hier onze folder Gifvrij tuinieren!

Campagne Chemievrij maakt je blij

Samen met Waterschap Hunze en Aas, de Waterbedrijven en de provincie Drenthe houden we de campagne Chemievrij maakt je blij, om natuurlijk tuinieren te promoten. In 2020 hielden we een online campagne en deelden we in de 10-daagse onkruidchallenge elke dag een tip voor tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen.  De tips zijn terug te kijken op de campagnewebsite Onze Drentsche Aa. Hier vind je ook meer informatie over het schoonhouden van de Drentsche Aa.