Drenthe loopt warm voor natuurlijk tuinieren

28 mei 2020

Drenthe loopt warm voor natuurlijk tuinieren

Van 8 t/m 17 mei vond de 10-daagse onkruidchallenge plaats. Via de Facebookpagina Onze Drentsche Aa gaf onkruidcoach Cindy de Jonge elke dag een tip voor tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen. De tips in de vorm van korte filmpjes bereikten ruim 111.000 mensen. Ook vond er een digitaal tuinspreekuur plaats en deelden tuinierders hun beste groene tuintip in ruil voor een vlinderstruik. Uit het grote bereik en de vele enthousiaste reacties is op te maken dat natuurlijk tuinieren leeft in Drenthe.

Populaire onderwerpen bleken het verwijderen van onkruid te zijn, hoe je bladluis aanpakt en eetbaar onkruid zoals Zevenblad. Bekijk hier de tuintip over eetbaar onkruid:

Waarom tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen

Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen in de stad Groningen gedronken. Hoewel drinkwaterbedrijven de technische middelen in huis hebben om water te zuiveren tot veilig en schoon drinkwater, is ook een schone bron van groot belang. Immers: wat niet in het water terecht komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. En hoe ingewikkelder en tijdrovender het zuiveringsproces is, des te hoger zijn de productiekosten en uiteindelijk de prijs van kraanwater.

Het stedelijk gebied dat afwatert op de Drentsche Aa blijkt een bron van vervuiling. Landbouwers zoeken naar oplossingen om zoveel mogelijk afspoeling van chemische middelen te voorkomen. Voor professionele groenbeheerders is het gebruik van chemische middelen verboden. Bij particulier gebruik zijn bestrijdingsmiddelen nog wel toegestaan.

Start met chemievrij tuinieren

De 10-daagse onkruidchallenge gemist? Alle tips kun je terugkijken op onzedrentscheaa.nl/drentsche-aa-in-beeld/. Of volg de Facebookpagina www.facebook.com/onzedrentscheaa/ en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en tips over het natuurlijk tuinieren en het behoud van een schone Drentsche Aa.

Samenwerking

De 10-daagse onkruidchallenge is onderdeel van de campagne Chemievrij maakt je blij van het Uitvoeringsprogramma Oppervlaktewaterwinning Drentsche Aa (UPDA). In deze campagne werken wij samen met provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s en de drinkwaterbedrijven.

Ingestuurde tuintip: Ja et Staald, “pluk je dag, alle keren dat je door de tuin loopt iets plukken” Veel zaad-onkruiden bv zorgen voor onkruid-ellende. Door er tijdig bij te zijn voorkom je bloei en zaadvorming en veel werk achteraf. De kern is dat we vaak te lang wachten met het aanpakken van een storende tuinklus. Onkruiden hebben dan al veel wortel, en de aarde bevat al veel zaden die bij verstoring gaan kiemen.

 

Lees meer