Gemeenten uitgelicht: sterke kracht van onderop in gemeenten Emmen, Midden-Drenthe en Meppel 

9 juli 2025

Gemeenten uitgelicht: sterke kracht van onderop in gemeenten Emmen, Midden-Drenthe en Meppel 

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het aanjagen van duurzame bewonersgroepen. Maar wat doen gemeenten eigenlijk zoal? In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen zoomen we in op de rol van gemeenten in lokale verduurzaming en vergroening. Deze keer laten we zien wat de gemeenten Emmen, Midden-Drenthe en Meppel allemaal doen om circulaire bewonersinitiatieven te ondersteunen. En hoe inwoners daardoor steeds succesvoller samen aan de slag gaan!  

Foto gemaakt door: Rensenpark Emmen

Bewoners nemen steeds vaker initiatief om spullen te delen, lenen, ruilen, repareren en de afvalberg te verkleinen. Vaak gebeurt dit puur op vrijwillige basis. Maar we zien dat groepen meer voor elkaar krijgen wanneer zij professionele ondersteuning hebben. En dat is goed nieuws, want zo kunnen steeds meer Drenten meedoen met een initiatief bij hen in de buurt.  

  • Hoe ziet ondersteuning van bewonersgroepen eruit?

    Met name coördinatie en verbinding zijn van grote toegevoegde waarde. Zoals: 

    • Initiatieven zichtbaarder maken door ze per gemeente op de kaart te zetten 
    • Groter bereik van berichtgeving en promotie door samen op te trekken 
    • Meedenken met activiteiten  door uitwisseling van kennis en contacten  
    • Makkelijker activiteiten organiseren door gebruik van tools, zoals sjablonen voor flyers of nieuwsberichten 
    • Meer verbinding door initiatieven te koppelen aan andere groepen of organisaties  
    • De impact inzichtelijker maken door te meten

Sociaal én duurzaam: een krachtige combinatie 

Er zijn 3 Drentse gemeenten die voorop lopen in de ondersteuning van circulaire bewonersinitiatieven: Emmen, Midden-Drenthe en Meppel. In deze gemeenten werken de gemeente, welzijnswerk en wij (de Natuur en Milieufederatie Drenthe) samen aan deze ondersteuning. En juist de combinatie van duurzaamheid met een sociale focus levert mooie dingen op. Zo gaan we de wijken in om inspiratiesessies te organiseren, halen we op welke circulaire initiatieven er al zijn, welke ondersteuning gewenst is én zetten we ze op de kaart. Hiermee proberen we de initiatieven te versterken en beter zichtbaar te maken voor inwoners. 

Meppel: van deelauto tot weggeefkast

In Meppel wordt druk gedeeld! Inmiddels zijn er 4 deelauto’s in verschillende wijken, zoals in Berggierslanden. De wijk Oosterboer heeft sinds kort een weggeefkast en in Haveltermade hebben ze bij de Kruiskerk een deelkast én een deeltuin: het Hof van Heden. Ook is de gemeente Meppel bezig met het opzetten van een ambachtscentrum. De deelinitiatieven in Meppel staan ook op de website van Meppel voor Elkaar

Sabine Nijdam, beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling van de gemeente Meppel, ziet dat professionele ondersteuning met name helpt bij de bekendheid van initiatieven, die daardoor kunnen groeien: “Het versterkt elkaar en komt op die manier beter op gang. Mensen weten beter van het bestaan van de initiatieven af, waarmee je versnelling en enthousiasme kunt creëren.”

Emmen: van circulaire winkel tot zadenbieb

In Emmen groeit al jaren van alles in het oude Rensenpark. Zo is daar een actieve deelgroep, Rensenpark Deelt, en natuurlijk het Rensenlab: een circulaire hub waar van alles gebeurd. Ook is er een zadenbieb en buurttuin van stichting Groei-grond en sinds kort een elektrische deelauto! En nieuw in het centrum van Emmen is de sociale en circulaire kledingwinkel WearWear.

Midden-Drenthe: van buurttuin tot repaircafé

In de gemeente Midden-Drenthe is het net wat anders, want daar gebeurt het vooral in de dorpen! Zo wordt er in Westerbork van alles gedeeld, geplant en gerepareerd, bijvoorbeeld door de bewonersgroep Duurzaam Westerbork. Ook in Beilen zit een Repair café. In Bovensmilde is buurttuin en voedselbos de Groene Stap al jaren een verbindende factor in het dorp. Ook in Midden-Drenthe is veel inspiratie te vinden via de website Midden-Drenthe voor Elkaar 

Jean Berkhout, aanjager circulaire economie en voedsel van de gemeente Midden-Drenthe ziet veel energie in de onderstroom in zijn gemeente: “Mensen worden eigenaar van hun eigen handelen en zijn daar trots op. En er ontstaat verbinding tussen de gemeente en bewoners door de initiatieven te ondersteunen. Daarmee bereik je transities.” En volgens Jean niet alleen een transitie naar een circulaire samenleving. “Er zit veel meer verweven in circulaire economie, namelijk: gezondheid, recreatie, welzijn, onderwijs, landbouw, etc… Daardoor heeft het veel meer waarde dan het doet vermoeden en zit het middenin de samenleving.”

Als gemeente aan de slag?

Voor Drentse gemeenten heeft Sabine Nijdam van de gemeente Meppel een goede tip: “Zoek enthousiaste mensen bij elkaar, kijk wat je kan doen en begin. Wacht niet op beleid.” Als gemeenten op zoek zijn naar inspiratie, zijn ze welkom in Meppel: “Sluit je aan bij de koplopergroep afvalpreventie, dan inspireren we elkaar. Zo blijf je ook enthousiast, want het zijn trajecten met een lange adem.”

Als inwoner aan de slag?

Wil je ergens in Drenthe een initiatief starten, of loop je rond met een idee? Neem contact op met Martine Zeevaart. Wij kunnen je helpen met advies, tools en meer! Ook gemeenten en provincie zijn altijd welkom voor een verkennend gesprek.  

Meer info en vragen?

Profiel Martine Zeevaart

Martine Zeevaart

Projectmedewerker duurzame bewonersintiatieven