Groei-Grond opent zadenbieb om biodiversiteit in Emmen te vergroten

9 mei 2023

Groei-Grond opent zadenbieb om biodiversiteit in Emmen te vergroten

zadenbieb

Op Bevrijdingsdag is de zadenbieb bij sociale groente- en pluktuin Groei-Grond in het Rensenpark geopend. De zadenbieb is gevestigd in een grote kast met meer dan twintig soorten inheems zaad van plukbloemen en bijzondere groenten. Bezoekers zijn welkom om (per keer) maximaal drie zakjes verschillende soorten zaden gratis mee te nemen op “leenbasis” en worden verwacht om aan het einde van het seizoen evenveel zakjes met eigen zaad aan de zadenbieb te doneren. Het zaad dat wordt ingeleverd, moet biologisch en geschoond zijn.

De zadenbieb heeft als doel om de biodiversiteit in tuinen en parken in Emmen te vergroten. Daarnaast mogen bezoekers ook stekjes meenemen die naast de kast staan.

Een initiatief van Drenthe Deelt, Kimmies, Toolbox en Groei-Grond

Groei-Grond is een vrijwilligersorganisatie die een sociale groentetuin heeft opgezet. Naast de groentetuin staan er ook “babbelbanken” om een praatje te maken en groenten en kruiden worden op vrijdag op een ventkar tentoongesteld voor bezoekers om mee te nemen. Mensen die graag tuinieren maar geen eigen tuin hebben, kunnen zich aansluiten bij de groep en meehelpen in de tuin.

De bakken in de groentetuin en de zadenkast zijn gemaakt bij Toolbox, een sociaal ontwikkelcentrum in het Rensenpark, dat bekend is van allerlei kleinschalige initiatieven zoals een bakkerij, een paddenstoelenkwekerij voor medische doeleinden en Kimmies weggeefbox, een kledingwinkel waar kleding gehaald en gebracht kan worden. Toolbox en Kimmies weggeefbox bevinden zich achter de groentetuin.

De zadenbieb is onderdeel van het bewonersinitiatief “Rensenpark deelt”, waarbij de deeleconomie centraal staat.

Drenthe Deelt is een circulair initiatief dat zich richt op het delen en hergebruiken van spullen in de provincie Drenthe. Het initiatief biedt verschillende deelprojecten aan, waaronder een fietsenbibliotheek, een gereedschapsuitleen en een fruitbomen adoptieplan. Door deze initiatieven wordt de levensduur van spullen verlengd, wordt er bespaard op grondstoffen en wordt er bijgedragen aan een duurzame samenleving. Drenthe Deelt wordt ondersteund door verschillende partners, waaronder de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Meedoen?

Iedere vrijdagmorgen vanaf 10.00 uur staat de zadenbieb bij de groentetuin. Iedereen die geïnteresseerd is in tuinieren en eigen bloemen en groente wil zaaien, is van harte welkom.