De Groene stap: van alles wat en voor elk wat wils

17 april 2024

Van alles wat en voor elk wat wils

Begin maart mochten wij in Drenthe de felbegeerde Kringlogo-prijs uitreiken aan het meest circulaire bewonersinitiatief van 2024: De Groene stap! Zij werden door een vakjury uitgeroepen tot het meest duurzame en circulaire bewonersinitiatief van Drenthe. Emy Noya mocht de prijs namens alle vrijwilligers in ontvangst nemen.

De Groene Stap is een biologische moestuin van zo’n 2500 m2 aan de rand van het dorp Bovensmilde. Als bezoeker kun je er zelf je fruit en bloemen plukken of groente en kruiden oogsten. Ook worden er workshops georganiseerd. Emy Noya leidt ons rond over het terrein.

Groene stap wint 

Op wat voor plek staan we hier?

“We staan hier bij De Groene stap, in wat mij betreft de mooiste tuin van Bovensmilde. Misschien zelfs wel van Drenthe. Het is een biologische moestuin met een gedeelte voedselbos. We werken hier met grote groepen vrijwilligers die elk een onderdeel van de tuin beheren. Je vindt er een kruidenhoekje, een voedselbosje, een bloementuin, een kas en natuurlijk een moestuin. Kortom; van alles wat en voor elk wat wils.”

Wat doen jullie met de producten uit de tuin?

“Een deel van de producten die we oogsten liggen direct daarna in het kasje op het terrein, voor de verkoop. Andere soorten moeten verwerkt worden, waaronder kruiden maar ook heel veel fruit, zoals bessen, appels en peren. Daarvan maken we in ons tuinhuisje jammetjes, geleitjes, siropen en kruidenthee. Wat we ook doen is van onze kruiden medicinale zalfjes maken. Daar geven we ook workshops in. Dan gaan we met een groep mensen de tuin in, wijzen we de kruiden aan en leggen we uit wat die voor je kunnen doen. Vervolgens mogen ze zelf kiezen wat ze plukken, waarna we het samen verwerken tot een zalfje.”

Hoe voelt om de prijs in ontvangst te mogen nemen?

“Super! Het geeft weer aandacht voor ons initiatief, zodat we de mensen kunnen laten zien hoe simpel je duurzaam bezig kunt zijn. Bovendien is het super leuk om hier de opa’s door de tuin te zien wandelen met hun kleinkinderen, al wijzend waar de aardbeien en de besjes groeien. Je kunt me niet blijer maken als ik dat zie!”

Duurzaam Bovensmilde

Duurzaam Bovensmilde is een werkgroep die zich bezighoudt met duurzame initiatieven in de omgeving. Zo zijn ze druk met het stimuleren van het gebruik van zonne-energie via zonnepanelen en zonneboilers, het ondersteunen van aardwarmteprojecten, het faciliteren van volkstuintjes en het aanplanten van fruit-, vrucht- en notenbomen. Ook is er een repair-cafe en worden er regelmatig workshops georganiseerd.

Meer weten?

Meer informatie over het circulaire initiatief De Groene stap? Of lijkt het je leuk om je als vrijwilliger aan te sluiten bij De Groene stap? Ga naar de websitede Facebookpagina of stuur een mailtje naar duurzaambovensmilde@gmail.com

Meer informatie of vragen?

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie