Word Energieboswachter en breng meer natuur in de energietransitie!

5 februari 2024

Word Energieboswachter en breng meer natuur in de energietransitie!

Vind je de energietransitie én natuur belangrijk – en wil je meer leren over de combinatie van zonneparken en windmolens met natuur en biodiversiteit? Ben je actief bij een Drentse natuur-, landschaps- of energiegroep of wil je als betrokken inwoner je kennis vergroten? Meld je dan nu aan voor de Training Energieboswachter! In april gaan we van start.  

 

Wat is een Energieboswachter?

Om de klimaatdoelen te halen, is het van groot belang dat de energietransitie wordt versneld. Tegelijkertijd staat de Nederlandse natuur onder druk. Natuurinclusieve zonneparken en windmolens zijn daarom hard nodig! Als Energieboswachter weet je straks hoe deze plekken biodiverser en natuurinclusiever kunnen worden – en kun je jouw essentiële (lokale) kennis en inzichten inzetten om projectontwikkelaars en beleidsmakers te helpen bij hun plannen. Of misschien start je wel je eigen natuurinclusieve energieproject!

Over de training

Sfeerbeeld van een energietuin: zonnepanelen en natuur

Met de Training Energieboswachter word je in 3 maanden tijd opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zonneparken en windmolens. Onder leiding van deskundige gastsprekers krijg je de tools en informatie die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit, zowel voor nieuwe als bestaande projecten.   

De training bestaat uit 7 avonden waarvan 3 verdiepende (online) kennissessies, 2 fysieke bijeenkomsten in Drenthe (10 april en 5 juni) en 2 online vragenuurtjes. Daarnaast werken deelnemers samen aan een praktijkopdracht. De totale tijdsinvestering bedraagt zo’n 40 uur, waarvan 20 uur voor zelfstudie en praktijkopdrachten. Voor de training vragen we een eigen bijdrage van €49 (er is een regeling beschikbaar voor mensen met een laag inkomen).  

Op Energieboswachter.nl vind je alles over de cursus, data en hoe je je kunt aanmelden. Ook vind je daar de ervaring van een oud-cursist van de training.  

Alles over de Training Energieboswachter

Word energieboswachter!

Meld je hier aan
Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe