Drenthe Deelt – uitleenplek, repaircafé of inzamelpunt

Drenthe Deelt: uitleenplek, repaircafé of inzamelpunt

Met het project Drenthe Deelt ondersteunen wij mensen die willen delen, doorgeven, repareren en hergebruiken. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Eén van de dingen die je kunt doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen is het opzetten van een uitleenplek, repaircafé of inzamelpunt.

Voorzieningen delen: wat en waarom?

Een repaircafé, een centraal inzamelpunt of een verzamelplek in het dorp: deze initiatieven zorgen ervoor dat er minder spullen worden weggegooid en dat er meer wordt hergebruikt. Kleding met gaten wordt ontzettend vaak weggegooid, terwijl je buurman de stof misschien wel wil hergebruiken voor iets anders. Door weg te geven, uit te lenen, te verkopen of te repareren, kunnen we veel meer spullen hergebruiken en krijgen grondstoffen of spullen een tweede leven.

Tips & tricks

  1. Ben je enthousiast en wil je graag aan de slag? Onderzoek dan eens of er al een deelinitiatief bestaat in jouw buurt. Neem bijvoorbeeld contact op met via een lokale energiecoöperatie, vereniging of bewonersgroep. Ook kan je online bekijken of er al initiatieven bestaan, bijvoorbeeld op repaircafe.org/bezoeken.
  2. Ben je een voorloper en is er in jouw buurt nog geen initiatief te vinden? Dan kan je zelf een groepje bij elkaar brengen. Vraag je buren eens wat zij hiervan denken, klop eens aan bij het buurthuis of de bewonersvereniging of vraag het na bij de plaatselijke sportclub. Begin met een kleine groep enthousiastelingen en ga het uitproberen. Vanuit daar kun je steeds meer mensen kennis laten maken met het idee van het deelinitiatief en alle kansen die het biedt.
  3. Ga op zoek naar een centraal punt waar spullen kunnen worden ingezameld. Bijvoorbeeld bij een school, buurthuis, supermarkt of een vestiging van Welzijnswerk.
  4. Handige tip: Repair Café International ondersteunt lokale groepen bij het opstarten van hun eigen Repair Café. Voor een eenmalige vrijwillige bijdrage bieden ze een digitaal startpakket aan.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij een opzetten van een initiatief? We kunnen je helpen met het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes (bijvoorbeeld om te kijken of er meer mensen mee willen doen), het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van de bedoelingen (ambities) of het maken van een plan van aanpak en bijvoorbeeld het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie. Er liggen diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen klaar.  Drenthe Deelt helpt je van begin tot eind! Neem contact op met Emile via onderstaande gegevens.

Neem contact op!

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie