Drenthe Deelt

Drenthe Deelt

Drenthe zet in op een 100% circulaire economie in 2050. Dit vraagt om actie op alle fronten: van overheden en ondernemers, maar ook van inwoners. Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen valt veel grondstof- en milieuwinst te behalen. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Lokale en coöperatieve initiatieven zijn onmisbaar bij het terugdringen van het grondstofgebruik en de transitie naar een circulaire samenleving. Zij dragen bovendien bij aan de leefbaarheid, bereikbaarheid en inclusiviteit van onze dorpen en wijken.

Op veel plekken in Noord-Nederland wordt al hard gewerkt aan duurzaamheid. Door samen delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en organiseren. En dat heeft effect! Van auto’s weten we bijvoorbeeld dat 1 deelauto op een strategische plek 8(!) andere auto’s van de weg kan halen.

Met dit project willen we nieuwe initiatieven losmaken en een sterk kennisnetwerk ontwikkelen rondom alle bestaande initiatieven die bijdragen aan het verminderen van het grondstofgebruik. We zorgen dat ‘pilots’ ook echt doorgroeien tot langetermijn-oplossingen. Tot alternatieven die rekening houden met de draagkracht van de natuur en de samenleving. Heb jij een eerste idee dat we samen verder kunnen brengen? Laat het ons weten!

Hoe kan jij met een deelinitiatief bijdragen aan een circulaire economie?

Een voorbeeld: je beheert samen met een groep vrijwilligers uit de buurt een biologische voedseltuin. Jullie onderhouden de tuin samen en delen de oogst. Door samen biologisch voedsel te verbouwen, wordt de lokale biodiversiteit versterkt én worden er geen vervuilende stoffen en verpakkingen gebruikt. Zo draag je bij aan een circulair Drenthe! Nieuwsgierig wat er nog meer mogelijk is? Bekijk dan eens deze inspiratiekaart of de voorbeelden onderaan deze pagina.

Mogelijke proefprojecten

Wil jij met je buurt, wijk of straat aan de slag met een deelinitiatief?