1999 – Diep Water Stille Gronden

Diep Water Stille Gronden

Lommerrijke bossen, natte (beek)dalen, broedende weidevogels en mooie veengebieden: de natuur kan alleen leven met natte voeten. Toch wordt er, ook in Drenthe, grootschalig water onttrokken uit de bodem. Hierdoor ontstaan te lage grondwaterstanden en dat zorgt voor verdroging. Wanneer hoogveengebieden droogvallen, kan er zuurstof bij, breekt het veen af en is het verdwenen. En als het droog is trekken bodemdieren zich dieper terug en dat is desastreus voor bijvoorbeeld weidevogels. Gelukkig werken waterschappen steeds meer aan aanpassingen van het waterbeheer. Dat komt onder andere door de inzet van de Drentse natuurorganisaties. We blikken terug op het project ‘Diep Water Stille Gronden’!

Hoewel grondwater dus van groot belang is om de natuur in leven te houden, weten weinig mensen van het bestaan en belang van grondwater. Daarom startte de Stichting Milieuraad Drenthe (nu Natuur en Milieufederatie Drenthe) in 1999 het project ‘Diep Water Stille Gronden’. Daarmee werd grondwater, dat normaal gesproken verstopt zit onder de Drentse bossen, veengebieden en beekdalen, zichtbaar voor iedereen. Via speciale grondwatermeters, die in de provincie werden geplaatst, kun je aflezen hoe hoog het grondwater staat. Ook vind je er uitleg over de situatie en de aanpak in het gebied waar de meter staat.

Grondwatermeter van de Natuur en Milieufederatie

Meer dan 100

Het concept sloeg enorm aan. Samen met waterschappen, provincie en natuurorganisaties zijn er inmiddels meer dan honderd van deze grondwatermeters geplaatst door heel Nederland! De meters worden nog altijd goed bezocht. Ook een mooie wandeling maken en een grondwatermeter bezoeken? Educatieve grondwatermeters staan onder andere bij het Smalbroekerloopje (Drentsche Aa-gebied), maar ook in de bovenloop van de Vledder A nabij het Aekingerbroek.

Het thema 'water' door de jaren heen

Sinds het begin van de jaren ’80 zetten we ons in voor verbetering van de waterkwaliteit en het waterbeheer. Dat is voor mens en natuur van levensbelang. Benieuwd wat we naast de educatieve grondwatermeters nog meer hebben gedaan rondom het thema ‘water’ de afgelopen jaren?

Je ziet het in deze video!

Tijdens ons jubileumjaar blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe.