Diep Water Stille Gronden
Lommerrijke bossen, natte (beek)dalen, broedende weidevogels en mooie veengebieden: de natuur kan alleen leven met natte voeten. Toch wordt er, ook in Drenthe, grootschalig water onttrokken uit de bodem. Hierdoor ontstaan te lage grondwaterstanden en dat zorgt voor verdroging. Wanneer hoogveengebieden droogvallen, kan er zuurstof bij, breekt het veen af en is het verdwenen. En als het droog is trekken bodemdieren zich dieper terug en dat is desastreus voor bijvoorbeeld weidevogels. Gelukkig werken waterschappen steeds meer aan aanpassingen van het waterbeheer. Dat komt onder andere door de inzet van de Drentse natuurorganisaties. We blikken terug op het project ‘Diep Water Stille Gronden’!
Hoewel grondwater dus van groot belang is om de natuur in leven te houden, weten weinig mensen van het bestaan en belang van grondwater. Daarom startte de Stichting Milieuraad Drenthe (nu Natuur en Milieufederatie Drenthe) in 1999 het project ‘Diep Water Stille Gronden’. Daarmee werd grondwater, dat normaal gesproken verstopt zit onder de Drentse bossen, veengebieden en beekdalen, zichtbaar voor iedereen. Via speciale grondwatermeters, die in de provincie werden geplaatst, kun je aflezen hoe hoog het grondwater staat. Ook vind je er uitleg over de situatie en de aanpak in het gebied waar de meter staat.

Meer dan 100
Het concept sloeg enorm aan. Samen met waterschappen, provincie en natuurorganisaties zijn er inmiddels meer dan honderd van deze grondwatermeters geplaatst door heel Nederland! De meters worden nog altijd goed bezocht. Ook een mooie wandeling maken en een grondwatermeter bezoeken? Educatieve grondwatermeters staan onder andere bij het Smalbroekerloopje (Drentsche Aa-gebied), maar ook in de bovenloop van de Vledder A nabij het Aekingerbroek.