1992 – Voorkomen of verbranden?

Voorkomen is beter dan verbranden

Demonstratie opening afvalverbrander Wijster, 1992
Demonstratie opening afvalverbrander Wijster, 1992

In 1992 publiceerden we, samen met de Vereniging Nederlandse gemeenten, een rapport over afvalpreventie. In die tijd vond ook de besluitvorming plaats over de bouw van de vuilverbrander bij Wijster.

Deze bouw was, onder andere in verband met mogelijke luchtverontreiniging door dioxines die vrijkomen bij de verbranding, zeer omstreden. We hebben de bouw van de verbrandingsinstallatie helaas niet tegen kunnen houden. Gelukkig hebben we er wel voor kunnen zorgen dat de omvang van de installatie, ook in latere jaren, via het akkoord van Wijster beperkt is gebleven. En dat is maar goed ook, want dankzij het succes van preventie en hergebruik is er inmiddels een overcapaciteit aan verbrandingsinstallaties. Wij werken aan een circulaire samenleving, waarbinnen grondstoffen volledig worden hergebruikt en verbranding wordt stopgezet.

Demonstratie opening afvalverbrander Wijster, 1992

Het thema 'afval' door de jaren heen

Tijdens ons jubileumjaar in 2021 – 2022 blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe. Benieuwd wat we nog meer hebben gedaan rondom het thema ‘afval’ de afgelopen jaren?

Je bekijkt het in deze overzichtsvideo!

Tijdens ons jubileumjaar blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe.