1990 – Laat het milieu niet zakken

Laat het milieu niet zakken

Vraag jij ook wel eens een plastic tasje bij de kassa wanneer je af staat te rekenen? Hoewel gratis plastic tasjes in Nederland pas verboden zijn sinds 2016 zette de Milieuraad Drenthe (nu Natuur en Milieufederatie Drenthe) in 1990 al een actie op poten om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen. Onder het motto ‘Boodschappentas mooi meegenomen – Laat het milieu niet zakken’ ontwikkelden we linnen tassen, die binnen de kortste keren in alle Drentse winkels te zien waren.

Je boodschappen doen in je eigen robuuste boodschappentas. Dat scheelt een enorme hoop afval. Sinds het officiële verbod in 2016 is het gebruik van plastic tassen met 80 procent afgenomen, naar gemiddeld 35 plastic tassen per persoon per jaar.

Poster van de actie Boodschappentas mooi meegenomen, van de Milieuraad Drenthe in 1990

Dat het meenemen van je eigen tas veel afval scheelt had de Milieuraad Drenthe in 1990 al door. Samen met de Drentse vertegenwoordigers van Bond voor Nederlandse Plattelandsvrouwen werden linnen tassen door heel Drenthe verspreid. Hierbij hielpen de verschillende afdelingen van de bond. De kleine vergoeding die ze per verkochte tas kregen ging naar de eigen verenigingskas.

De actie liep als een speer. Binnen de kortste keren zag je de tasjes overal in Drenthe in de winkels verschijnen. De boodschap was positief en sloeg enorm aan. Een mooi succes én een mooie coproductie voor afvalpreventie. Zo waren we in 1990 al op weg naar een Circulair Drenthe!

Het thema 'afval' door de jaren heen

Tijdens ons jubileumjaar in 2021 – 2022 blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe. Benieuwd wat we nog meer hebben gedaan rondom het thema ‘afval’ de afgelopen jaren?

Je bekijkt het in deze overzichtsvideo!

Tijdens ons jubileumjaar blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe.