Warm door Water

Warm door Water

De laatste stap in het verduurzamen van de woning – de gaskraan afsluiten – is voor veel mensen een spannende. Met het pilotproject ‘Warm door Water’ zoeken wij bewoners die deze stap durven te zetten. Met aquathermie, ofwel warmte uit water en een warmtepomp kun je samen met je buren binnen een jaar je huis volledig duurzaam verwarmen!

Waarom doen we dit?

Nederland bevindt zich midden in een grootschalige energietransitie. Fossiele brandstoffen maken plaats voor hernieuwbare energiebronnen. De Natuur en Milieufederaties helpen vanuit alle 12 provincies bewoners duurzame stappen te zetten. Wij zien de water-warmtepomp als een goede oplossing voor het verduurzamen van woningen die direct aan water liggen. En dat zijn er heel veel. Nederland is een waterland.

In 2024 zijn we de eerste pilots gestart. Vanwege het succes gaan we verder. Deskundige begeleiding ondersteunt jou en je buren in het proces van begin tot eind. De routekaart laat de belangrijkste stappen zien: het haalbaarheidsonderzoek, het maken van keuzes, de uitvoering én natuurlijk een feestje vieren als het proces is afgerond.

Meld je hier direct aan!

“Ik was drukker met de warmtepomp dan met de babykamer”

Jessica Doorn van Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft met de verduurzaming van haar woning veel kennis en ervaring opgedaan: “Je kunt gewoon niet verwachten dat iedereen dit zelf voor elkaar krijgt. Ik zie het als mijn missie om anderen te helpen.”

Lees Jessica’s verhaal

Voorwaarden om mee te doen

  • Je hebt een geïsoleerde woning met energielabel D of hoger.
  • Je woning ligt direct aan water, een sloot of vijver.
  • Je hebt enthousiaste buren (3-5 buren doen mee).

Zo werkt het

Er wordt een collectieve warmtewisselaar in de sloot of vijver geplaatst. Bijvoorbeeld onder een steiger. Deze wordt via een gesloten leidingensysteem aangesloten op de te installeren warmtepomp in de woning van jou en je buren. De warmtepomp haalt de warmte uit het water en geeft deze af aan je bestaande verwarming zoals radiator of vloerverwarming.

Voordelen

  • Het systeem gebruikt geen gas.
  • Het levert 5 keer zoveel energie op dan de CV-ketel.
  • Het maakt geen geluid (in tegenstelling tot lucht-warmtepompen).
  • Het is onderhoudsarm.

Dit kost het

Je bent bereid om te investeren in de verduurzaming van je huis. Hoeveel het precies kost, is nog niet te zeggen. Dankzij subsidies en collectieve inkoopvoordelen krijg je een hele aantrekkelijke prijs, vergelijkbaar met de aanschaf van een individuele lucht-warmtepomp.

Aanmelden

Interesse om mee te doen? Meld dan hieronder jouw initiatief aan. We nemen contact met je op en bespreken de mogelijkheden. In maart selecteren we de 6 meest kansrijke initiatieven voor de pilot in 2025.

Meld je hier aan

Vragen of meer informatie

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal & Circulair Drenthe

0592-311150 E-mail LinkedIn
Profiel Peter Mol

Peter Mol

Aanjager Lokale Energie-Initiatieven

06-16631680 E-mail LinkedIn