Wij doen het!

3 maart 2022

Wij doen het!

In Drenthe zijn veel lokale gemeenschappen, dorpen, wijken en groepen bezig met het maken en uitvoeren van hun energieplannen. Zij vinden het belangrijk om het karakter van hun dorp en omgeving daarbij zoveel mogelijk te behouden. Maar hoe pak je zoiets aan? Wij organiseerden op maandag 31 januari een online kennissessie voor vertegenwoordigers van de deelnemende dorpen in het Drentsche Aa gebied over dit thema. Het kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool begeleidde de sessie.

Samen met partners ontwikkelden zij het werkboek WIJ DOEN HET! Samen energie steken in onze waardevolle gebouwen, dorpen en landschappen. Dit werkboek biedt dorpen, wijken en groepen inwoners allerlei nuttige en praktische handreikingen om samen aan de slag te gaan met energie. Het werkboek helpt om zelf antwoorden te formuleren op vragen zoals: Wat vinden wij belangrijk, hoe willen we met elkaar én met ons dorp en onze omgeving omgaan? Wat is het huidige energiegebruik van ons dorp? Hoe zouden we het energiegebruik kunnen verminderen of zelf op een duurzame manier energie kunnen opwekken. Maar ook: welke van deze energiemaatregelen passen wel en welke niet bij ons dorp en de omgeving?

Tijdens de sessie deelden de vertegenwoordigers van de dorpen ook hun eigen ervaringen. Veel dorpen zijn al bezig. Zo wordt er in Eext hard nagedacht om een dak van een stal vol te leggen met zonnepanelen met betrokkenheid van het dorp. In Noord Laren vraagt de dorpscoöperatie zich af hoe ze werk kunnen maken van de warmtetransitie. En in Rolde en Hoog Halen wordt er vooral nagedacht hoe het draagvlak binnen het dorp verder vergroot kan worden. Over en weer erg leerzaam. Het ene dorp is technisch al heel ver, de ander maakt grote stappen in brede samenwerking.

Uit de ervaringen werd maar weer eens duidelijk dat elk dorp een eigen dynamiek kent en eigen accenten legt. Ook als het gaat om de energietransitie. Met het project Energietransitie Drentsche Aa en het werkboek sluiten we hierop aan en bieden we passende ondersteuning. We besteden veel aandacht aan de menselijke kant van de energietransitie: hoe maken we het toegankelijk voor iedereen en hoe maken we het leuker? Femke Heytekker van BOKD gaf een inspirerende afsluitende presentatie. De kern van haar betoog: Hoe ernstig het onderwerp en hoe groot ook het belang: houd het lichtvoetig! Zo raken mensen betrokken.Ze deed hiermee een oproep om juist kleine en ludieke acties te waarderen en op te zetten.

Wil jij ook werk maken van de energietransitie in je dorp? Neem contact op met Remco Mur: r.mur@nmfdrenthe.nl

 

Vragen?

Profiel Remco Mur

Remco Mur

Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe