Verslag bijeenkomst Drentse deelinitiatieven

17 december 2020

Verslag bijeenkomst Drentse deelinitiatieven

Maandag 7 december organiseerden we een bijeenkomst over Drentse deelinitiatieven. Wij kijken mede dankzij bijdragen van Michel Bauwens (P2PFoundation) en Alle Postmus (BOKD) terug op een inspirerende bijeenkomst. De voedingsbodem voor nieuwe, duurzame deelinitiatieven is duidelijk aanwezig. Het oer-Drentse naoberschap en de hoopgevende praktijkervaringen uit alle windstreken maken ons enthousiast. Iedereen leek tijdens de bijeenkomst overtuigd: Samen impact kunnen maken. 

Om technische redenen konden wij de bijeenkomst helaas niet opnemen. Wel hebben we voor jullie een uitgebreide samenvatting geschreven met verschillende linkjes naar de besproken documenten. We hopen dat meer mensen energie krijgen van dit verhaal. Mocht dat ook voor jou of je lokale groep gelden: Laat het ons weten! We ondersteunen graag en helpen je volgend jaar de eerste stappen te zetten.

Kijktips
Tijdens de bijeenkomst hebben we twee Tegenlicht fragmenten laten zien uit de aflevering ‘Hoezo samen delen’ uit 2014. In deze aflevering komt de VPRO-redactie terug op de duurzame en sociale lofzang rond Uber en vergelijkbare platforms. Michel Bauwens is ook in deze aflevering te zien en vertelt over de co-operatieve beweging van deelinitiatieven. Die beweging dragen wij een warm hart toe. Een combinatie van zo’n platform en een lokale co-operatie kan natuurlijk wél interessant zijn…

Bekijk ook eens dit filmpje van Michel op YouTube. Zijn verhaal is heel relevant voor onze Drentse beweging. Kijk ook vooral eens verder bij gerelateerde video’s – bijvoorbeeld zijn verschillende TED Talks.

Mentimeter
Tijdens de bijeenkomst hebben we de volgende vraag voorgelegd: “Welke items vind jij inefficiënt en slecht voor het milieu?”. Daarmee doelen we natuurlijk op het feit dat de gemiddelde boormachine en auto 95% van de tijd stilstaat (en dat is nog optimistisch). Deze wordcloud geeft de reacties weer.

Van grasmaaiers tot spelletjes en een partytent, maar ook ‘minder lokaal’, werden genoemd als dingen waar we anders mee om zouden moeten gaan. Dit overzicht onderschrijft volgens ons nut en noodzaak – maar ook dat die maandagavond besproken richting en missie in Drenthe op steun kan rekenen. Mis je nog iets op dit overzicht? Of wil je met een specifiek item aan de slag? Laat het mij weten!

Drentse voorbeeldinitiatieven (zoals besproken door Alle Postmus tijdens de bijeenkomst)

Herenboeren Assen 
Dorpstuin Hooghalen / Hof van Heden
Moestuinburen Bunne 
Tal van mini-biebs in dorpshuizen
Deelauto Een
LETS kring Westerveld 
Pluk en Deel Zweeloo 
Bestrijding Japanse Duizendknoop met biggen Ekehaar (en dan de big samen opeten)
Bladafval verwerken op akker Gasteren 


Overige documenten
De presentatie van 7 december
Een onderzoek dat de impact van delen laat zien (Indicatie ingezoomd op deelautogebruik) 

Deel je mee?

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie