Uitnodiging kennissessie: verduurzaming monumentale woningen

2 juni 2022

Uitnodiging kennissessie: verduurzaming monumentale woningen

Het Drentsche Aa gebied is bijzonder en uniek als het gaat om landschap, natuur en erfgoed. Veel woningen in het gebied zijn erfgoed, een deel ervan staat op de monumentenlijst en geniet een beschermde status. Maar hoe verduurzaam je deze monumentale woningen? Wat zijn de regels? Hoe pak je het aan? En hoe blijven de kosten beheersbaar?

Mensen fietsen door esdorp in het Drentsche Aa gebied.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Vanuit het project de energietransitie Drentsche Aa organiseren de Natuur en Milieufederatie Drenthe, BOKD en NoorderRuimte een kennissessie over dit onderwerp. Tijdens de sessie zullen we op locatie langs een aantal (monumentale) woningen gaan die succesvol verduurzaamd zijn. Maarten Vieveen van kenniscentrum NoorderRuimte licht toe waar de knelpunten zitten voor het verduurzamen van erfgoed. Jelte Sikkema, adviseur van het Drents Energieloket is aanwezig om praktische kennis te delen en vragen te beantwoorden.

Primeur

Mark Schutrups en Eline Posthuma, studenten van de Hanzehogeschool, delen als primeur de resultaten van hun onderzoek naar het isoleren van erfgoed en zonoplossingen voor erfgoed. Beide ontwikkelden een stroomschema, dat in de praktijk meteen te gebruiken is.

Wanneer: woensdagavond 22 juni

Van: 19.00-21.00 uur

Locatie: dorpshuis de Hoeksteen, Lageweg 45 in Noordlaren

Voor wie: lokale verduurzamingsgroepen, erfgoedbeheerders en woningeigenaren of andere geïnteresseerden

Programma

19.00 uur: Welkom

19.10 uur: Het belang van erfgoed en hoe je er mee om kan gaan (Maarten Vieveen)

19.40 uur: Verduurzaming erfgoed: aandachtspunten, concrete maatregelen en subsidie (Jelte Sikkema)

20.10 uur: Keuzeprogramma: 1) Zonoplossingen voor erfgoed (Eline Posthuma) of 2) isoleren van erfgoed met natuurlijke materialen (Mark Schutrups)

21.00 uur: Afsluiting

Vragen?

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Remco Mur (r.mur@nmfdrenthe.nl) of Maarten Vieveen (m.c.vieveen@pl.hanze.nl)