De Training Energieboswachter 2024 is gestart!

11 april 2024

De Training Energieboswachter 2024 is gestart!

Deze week ging de vierde editie van de Training Energieboswachter van start. Door heel het land worden er zo’n honderd deelnemers worden opgeleid tot burgerexperts, die als adviseur kunnen optreden bij het ontwikkelen van wind- en zonneparken waarbij de natuur juist versterkt wordt. In Drenthe begonnen er 12 enthousiastelingen aan het traject!

Energieboswachter Groningen

Succesvolle verbinders

Dankzij dit concept, ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties, zijn in de voorgaande jaren al 220 Energieboswachters opgeleid. Over drie maanden is Nederland dus zo’n 320 Energieboswachters rijk, waarna in het najaar nog een lichting experts volgt. Deelnemers zijn bijvoorbeeld betrokken buurtbewoners, of leden van lokale vrijwilligersgroepen. Zij worden door experts uitgerust met de kennis en kunde die nodig zijn om (concept)plannen voor wind en zon te beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen waar mogelijk te kunnen verbeteren. Zo kan de energietransitie in volle vaart worden voortgezet, terwijl ondertussen de natuur er niet onder leidt maar er juist op vooruitgaat. Dat is winst voor onze klimaatdoelen én voor de biodiversiteit in Nederland.

Sterk netwerk van natuur- en energie-experts

De aftrap van de training vond deze week plaats in Utrecht, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en Limburg. In het najaar van 2024 zal de training in Gelderland en Flevoland worden gehouden. Het netwerk van Energieboswachters breidt zich dus steeds verder uit. Energieboswachters die de training al eerder met succes hebben afgerond, zetten zich bijvoorbeeld in om plannen voor wind- en zonneparken te beoordelen en advies te geven m.b.t. de effecten voor natuur en biodiversiteit. Met hun inhoudelijke kennis zijn zij in staat om risico’s en kansen van het project te signaleren en als verbindende factor te fungeren tussen gemeenten, projectontwikkelaars en omwonenden.

Meer over de Training Energieboswachter

Tags:

Meer weten?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe