Samen voor een nog groener Drenthe: ruim 33.000 bomen de grond in!

23 november 2022

Samen voor een nog groener Drenthe: ruim 33.000 bomen de grond in! 

Bij een school in Veenhuizen worden bomen geplant

Nu de grond bezaaid ligt met herfstbladeren is de tijd om bomen te planten aangebroken. Dat gebeurt in Drenthe op grote schaal! Dit najaar leveren Plan Boom en Landschapsbeheer Drenthe aan meer dan 150 grondeigenaren, groene initiatieven en vrijwilligersgroepen ruim 27.000 bomen en struiken. Ook het Drentse Landschap zet 6.000 bomen in de grond. Daarmee komt ‘de bomenteller’ van Plan Boom in Drenthe op ruim 123.000 bomen te staan!  

Veel groepen, initiatieven en bewoners steken de komende weken de handen uit de mouwen om de provincie van meer bomen te voorzien. Dat is goed nieuws! De aanplant van al dat groen maakt de omgeving schaduwrijker en koeler, bomen en struiken slaan CO₂ op en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit en landschapskwaliteit in Drenthe.  

Basisschool De Singelier

Zo wordt op vrijdag 25 november het schoolplein van basisschool De Singelier in Diever vergroend. Kinderen en ouders gaan aan de slag om het leefgebied voor wilde bijen te verbeteren. Dit gebeurt in het kader van het project Bijles en het Nationaal Park project Drents-Friese Grensstreek.  

Streekeigen beplanting

Het bosplantsoen en de laan- en fruitbomen die de 151 groepen en grondeigenaren dit najaar aanplanten zijn inheems, (bij voorkeur) autochtoon en passend bij de streek. Dit wil zeggen dat het plantgoed van Nederlandse herkomst is, geschikt is voor de bodemomstandigheden en thuishoort in het karakteristieke Drentse (cultuur)landschap.   

Van agrarische grond tot wild bos

In Orvelte kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Jaap van der Stel en Mieke Wiggers wilden graag meewerken aan het herstel van de natuur en de opslag van koolstof. Daarom kochten ze in totaal 10 hectare grond, waarvan een deel agrarisch was. Bij de aanschaf groeide er nauwelijks bomen. Inmiddels hebben ze met hulp van vrijwilligers veel werk verzet, en ook dit najaar willen ze 2500 bomen en struiken planten. Dat lukt niet alleen, dus Jaap en Mieke zijn blij met alle hulp die ze kunnen krijgen. Helpen kan bijna elk weekend en als je als groep aan de slag wil kan dat ook. Klik hier om meer te lezen en je op te geven bij Jaap! Wij namen deze zomer een kijkje bij het stuk land in Orvelte. Je leest hier meer over de plannen van Jaap en Mieke. 

In eigen tuin aan de slag

Wil je zelf een groenere tuin? Bestel dan nu een boompjespakket van Plan Boom en krijg de boompjes in december gratis bij je thuisbezorgd! Het pakket is zorgvuldig samengesteld en bestaat uit drie mooie inheemse soorten. Met de gele kornoelje, veldesdoorn en de sporkehout heb je straks een mooiere tuin én een fijner leefgebied voor vogels en insecten.  

Plant een boom Drenthe

Met het project Plan Boom werken de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap, met vele partners, aan de aanplant van 1 miljoen extra bomen in Drenthe. Daar is alle hulp bij nodig. Particulieren, bewonersinitiatieven, groepen, scholen en bedrijven kunnen allemaal meehelpen. Kijk voor meer informatie, initiatieven, financieringsmogelijkheden en inspiratie op de website Plant een boom Drenthe. 

Meer weten?

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe