Achter de voordeur van Jaap van der Stel

Achter de voordeur van Jaap van der Stel -‘We willen leven creëren’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Jaap van der Stel kocht tien hectare grond bij Orvelte, waar flora en fauna volledig hun gang kunnen gaan. Een deel van de grond wordt een voedselbos. ,,We willen leven creëren.” Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Jaap en zijn vrouw hebben de hectares vorig jaar oktober en afgelopen juli overgenomen van een boer. Die verkocht de meeste grond omdat het niet bestemd is voor agrarische doeleinden. Het moet van de provincie bosgrond blijven. Jaap heeft daar geen problemen mee. Integendeel.

Bomen en beesten hebben vrij spel

,,Zelf wonen we in Hornhuizen. Daar in de buurt is het lastig grond te vinden. Toen we hoorden dat dit bij Orvelte kon, waren we meteen enthousiast. De klimaatverandering is zorgwekkend. Het voelt daarom goed om grond te kopen waar bomen en beesten vrij spel hebben. Dat is goed voor de biodiversiteit”, zegt Jaap. ,,Ik heb me laten vertellen dat populieren twee meter per jaar groeien. Na tien jaar staat er op die manier al een aardig ruig bos op dat gebied. Prachtig. Want dat is wat we willen. Leven creëren.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Gezamenlijk voedselbos

Een halve hectare in het gedeelte met een agrarische bestemming mag Van der Stel zonder vergunning anders invullen. Er wordt gekozen voor een voedselbos. ,,Er is een cursus van Drentse Voedselbossen. Mensen die daaraan meedoen, kunnen bij ons aankloppen en komen planten op dit stukje land. Het gaat hen niet om het hebben van een stukje gratis grond. Nee, uit ervaring weet ik dat deze mensen dicht bij onze doelstelling staan: ze willen iets doen voor de natuur.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Jaap? Stuur hem gerust een mailtje.

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier