

Zoeken
5 maart 2023
Natuur raakt ons allemaal – en maakt Drenthe uniek en aantrekkelijk. Natuurbehoud valt grotendeels onder het takenpakket van de Provincie en is onlosmakelijk verbonden met onze waterhuishouding. Dit maakt het één van de grote thema’s van de komende Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Het gaat niet goed met de natuur, maar er liggen ook kansen, zoals het afronden van het Natuurnetwerk, investeren in natuurinclusieve landbouw en het terugbrengen van landschapselementen. Tijdens het vierde pop-up themapodium in aanloop naar de verkiezingen, bij de Holtinger Schaapskooi, verkenden we de uitdagingen en oplossingen voor de Drentse natuur met deskundigen en politieke partijen.
3 maart 2023 – We starten de bijeenkomst met beschuit met muisjes, want afgelopen maandag zijn de eerste lammetjes geboren bij de Holtinger Schaapskooi! Het Holtingerveld is een prachtig natuurgebied, die mede door een schaapskudde van zo’n 350 schapen en 30 vrijwilligers wordt beheerd. Maar het is ook een gebied waar bijvoorbeeld de gevolgen van stikstofdepositie goed zichtbaar zijn: het Pijpenstrootje, een taaie grassoort, is zelfs met zoveel schapen soms lastig in toom te houden en verdringt de heide.
Onderzoeker en soortenkenner Jan Grotenhuis vertelt dat de staat van de natuur in Drenthe een wisselend beeld geeft. Het verhaal van de Drentse bossen is anders dan van heide, boerenland of nattere veengebieden. Er is in alle gebieden zowel toe- als afname te zien van soorten, maar per saldo staat het er niet al te best voor. Zo zijn bossen door allerlei invloeden van buitenaf erg gevoelig voor plagen, zoals de letterzetter, een kevertje waardoor er momenteel veel naaldbomen doodgaan. In heidegebieden gaat het slecht met de heidevlinders, reptielen, vogels en libellen. Deze gebieden hebben last van stikstof en ervaren veel druk door recreatie. Het is wel goed te zien dat het verbinden van natuurgebieden, door bijvoorbeeld het Natuurnetwerk Nederland (NNN), positieve effecten heeft, met name in natte gebieden.
Maar als we kijken naar het agrarisch gebied, het grootste deel van Drenthe, is de afname van soorten enorm: zo zijn akker- en weidevogels, zoals de veldleeuwerik, patrijs en grutto, wel 50% tot 90% achteruitgegaan. Dat het met sommige soorten, zoals ganzen, wel goed gaat, doet niet af aan het algemene beeld: het gaat slecht met de agrarische natuur.
Jan Gorter, Provinciaal Ambassadeur Drenthe bij Natuurmonumenten, legt uit dat we voor een grote transitie van het buitengebied staan. Hij neemt ons mee in eerdere transities, zoals de ontginning van voedselarme gronden en de ruilverkaveling. “We hebben nu opnieuw grote problemen, zoals klimaatverandering, stikstof en de waterbeheertransitie. De landbouw moet nu écht weer gaan veranderen, maar dat kunnen we. We hebben het namelijk al 4 keer gedaan. Maar deze transitie moet wel perspectief bieden en voor iedere boer moet er een keuze zijn: stoppen, verduurzamen of verplaatsen. Ik zou willen oproepen: laten we praktisch worden, we kunnen dit gewoon.”
Natuurlijk ligt de oplossing niet alleen bij de landbouw, want iedere Drentse burger kan kracht uitoefenen. Grietje Loof, klimaatburgemeester van Hoogeveen, is hier een goed voorbeeld van. Al járen steekt zij de handen uit de mouwen voor de Drentse natuur, om mensen te laten zien hoe verschrikkelijk mooi het is in Drenthe en de bewustwording te vergroten. “Drenthe mag zo blij zijn met al die vrijwilligers,” vindt Grietje. “Je kunt als burger echt kracht uitoefenen. Samen maken we Drenthe mooier, dáár zit de kracht.”
Hieronder lees je een korte samenvatting van de pitches van de verschillende partijen, die zij tijdens het podium hebben gegeven.
Drenthe is een prachtige provincie met veel natuur en landschapswaarden. Deze worden door diverse politieke partijen ook omarmd. Natuurlijk zijn er ook grote verschillen tussen de 19 partijen die meedoen aan de verkiezingen. De partijprogramma’s, maar ook ons Verkiezingsdebat op 7 maart, kunnen hierin meer inzicht geven.
Onder het motto Kiezen voor de Kracht van Drenthe hebben De Natuur en Milieufederatie Drenthe, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en Landschapsbeheer Drenthe de handen ineengeslagen. In de aanloop naar de verkiezingen organiseren wij een reeks pop-up podia over belangrijke thema’s voor de komende verkiezingen. We reikten een pamflet uit met de speerpunten voor de verkiezingsprogramma’s en de komende bestuursperiode. Ook houden de organisaties op 7 maart een verkiezingsdebat in Grolloo, met inspirerende sprekers, prikkelende stellingen en interactieve debatsessies met lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe.