Inspirerende werkgroep: Gasteren

21 december 2022

Inspirerende werkgroep: Gasteren

In Drenthe wordt hard gewerkt aan de energietransitie. Lokale coöperaties en dorpen zijn bezig met plannen, om energieneutraal te worden en inwoners te helpen met energiebesparing. Vanuit het project Energietransitie Drentsche Aa ondersteunen BOKD en de Natuur en Milieufederatie Drenthe dorpsinitiatieven in het Drentsche Aa gebied bij het maken van deze plannen.  Voor de nieuwsbrief Energietransitie Drentsche Aa lichten we elk kwartaal een inspirerende groep uit. Deze keer: Werkgroep Gasteren

Interview met samenroeper werkgroep en penningmeester dorpsbelangen, Iris Koffijberg

Net begonnen

“De Werkgroep Gasteren is opgericht naar aanleiding van een presentatie van de Natuur en Milieufederatie Drenthe op 20 april van dit jaar. Er was veel belangstelling voor de presentatie en we hebben die avond aangegrepen om direct vrijwilligers te vragen voor de werkgroep. De werkgroep telt nu 7 leden.

Droombeeld voor de toekomst

Wij zijn met z’n allen verantwoordelijk voor het doorgeven van een gezonde, veilige en leefbare wereld aan de komende generaties. En al kunnen we niet de wereld veranderen, we kunnen wel ons eigen kleine stukje aarde veranderen; ons huis, ons dorp en onze nabije omgeving. Het streven van de werkgroep energietransitie is om heel Gasteren in 2030 vrij van fossiele energie te krijgen.

Soep en broodjes tijdens de bespaarbijeenkomst
Soep en broodjes tijdens de bespaarbijeenkomst op 12 november.

Focus op energiebesparing

Op 12 november hielden we een bespaarbijeenkomst, die is heel goed bezocht. Deze insteek van energiebesparing geven we een vervolg. Samen met het dorpshuis de Gasterije en de vereniging Gasteren Goed voor elkaar organiseren wij deze winter meerdere bijeenkomsten onder de titel ‘Samen warm de winter door”. Op het programma staan meerdere ‘warme huiskamers’, een open huizen route en een bijeenkomst over energieopwek en -opslag.

Maak het praktisch

We merken dat de beste manier om dorpsbewoners te betrekken is door het organiseren van activiteiten en door praktische zaken aan te bieden. We hebben inmiddels twee opgeleide energiecoaches. Er zijn 5 mensen in opleiding voor warmtescanners. Gasteren Goed voor Elkaar heeft een klusteam om meteen kleine maatregelen uit te voeren. We hebben bedrijven uitgenodigd uit de buurt die niet alleen komen spreken, maar ook tijd hebben om langs te komen bij mensen in het dorp. De gemeente Aa en Hunze heeft bespaartassen ter beschikking gesteld. Door deze concrete activiteiten, die we samen met andere partijen in het dorp organiseren, zijn we zichtbaar en creëren we een breder draagvlak.

Vragen stellen en inschrijven voor vervolgactiviteiten na de bespaarbijeenkomst.
Vragen stellen en inschrijven voor vervolgactiviteiten na de bespaarbijeenkomst.

Durf te vragen

We zijn vrijwel direct begonnen met andere partijen om de tafel te gaan, die ons op weg kunnen helpen. Zo hebben we contact met de Energiecoöperatie Drentsche Aa, Rolde Energieneutraal, de gemeente Aa en Hunze en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. We willen dan ook meegeven: deel je kennis en leer van elkaar! Zo komen we verder.”

Lees meer over de Werkgroep Gasteren

Vragen?

Profiel Remco Mur

Remco Mur

Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe