In gesprek met Ton Driessen van het Meppen Energie Initiatief

13 maart 2024

Ton Driessen van het Meppen Energie Initiatief:

Volg het dorp, ga in gesprek en geef jonge mensen het podium

Het is een mistige ochtend in Meppen, een Drents dorpje omgeven door natuur, waar rietgedekte historische boerderijen doen denken aan vervlogen tijden. Het felle paars en geel van krokussen en narcissen geeft de bermen kleur en aan de meeste bomen hangen vogelhuisjes. Vlak achter de prachtig gerenoveerde oude varkensschuur klepperen twee ooievaars in een nest elkaar liefdevol toe. Op het schuurtje in de tuin liggen zonnepanelen.  

Hier woont Ton Driessen, één van de initiatiefnemers van het Meppen Energie Initiatief. Ton is positief ingesteld en enthousiast over het verduurzamen van het dorp: “Verduurzamen staat bij mij al jaren hoog in het vaandel en er moest in ons huis nog veel gebeuren. Toen we hier 20 jaar geleden kwamen wonen werd het nog verwarmd door 2 gaskachels. Maar inmiddels zitten we er warmpjes bij.

Samen met drie dorpsgenoten (Martin, Tom en Jill) is Ton in mei 2023 het Meppen Energie Initiatief (MEI) gestart, naar aanleiding van een inspiratiebijeenkomst georganiseerd door dorpsbelangen (de Lange Möpper). “Peter Mol van de Natuur en Milieufederatie gaf daar een praatje over wat er allemaal mogelijk is met collectiviteit in een dorp,” vertelt Ton. “Dat maakte mij enthousiast om met verduurzaming van het dorp aan de slag te gaan.”   

“Meppen is een hele interessante omgeving, er zijn veel woningen uit voorbije eeuwen. Het is nog best een uitdaging om dat te isoleren, maar er valt ook veel te halen. We zijn nu aan het kijken of we bijvoorbeeld gezamenlijk isolatiemateriaal willen inkopen en hulp kunnen regelen voor mensen die dat willen. Zo proberen we het zo makkelijk mogelijk te maken.”   

Goede gesprekken met dorpsgenoten 

“We zijn begonnen met een enquête en de respons was best goed. Het kostte wel veel meer tijd dan we dachten, want we zijn langs de huizen gegaan om de enquête op te halen. Maar juist dan heb je hele leuke gesprekken en zie je ook hoeveel mensen er nadenken over verduurzaming. Er zijn ook veel mensen die echt nog niet weten hoe ze verder moeten en dat geeft veel ruimte om die hulp straks te gaan bieden. Dan weet je dat je iets kunt doen waar mensen behoefte aan hebben. Daar word ik warm van.”   

Lokale hulp

“Wat ik lastig vond is dat je als klein groepje toch steeds het wiel aan het uitvinden bent,” vertelt Ton. Maar er is gelukkig veel hulp te vinden vanuit allerlei hoeken. “Zo heb ik veel gehad aan de webinars van het Buurtbespaarbudget, waar je je aanpak met andere groepen kunt delen. Dat is heel fijn, want je kunt je helemaal een breuk zoeken. Daarnaast hebben we ook een energiecoach die ons helpt, Nico Vollebregt, een echte verbinder. En bij de Natuur en Milieufederatie zit ook heel veel expertise. Als ik Peter iets vraag dan weet hij waar ik het antwoord kan vinden. Het is fijn dat die ondersteuning er is.”   

Volg het dorp en omarm het proces 

Echt snel gaat het allemaal niet. “Het gaat op een manier die past bij het dorp en bij de vrijwilligheid. We gaan niet pushen, dat heeft geen enkele zin. Je moet enthousiasmeren, kijken of er draagvlak is en dan kijken wat we met elkaar kunnen doen,” aldus Ton. “Een tip is dan ook om dicht bij de inwoners en identiteit van het dorp te blijven en om echt van deur tot deur het gesprek aan te gaan.”   

Natuurlijk is niet elk gesprek positief. “Er zijn ook mensen die het onzin vinden, en ja, er zijn ook klimaatontkenners in het dorp. Maar dat geeft juist een leuk tegengeluid. Het is vrijblijvend, we gaan niemand dwingen. Als je niet mee wil doen dan doe je niet mee – zo realistisch moeten we zijn,” relativeert Ton.   

Verjonging van de grijze golf 

Ton heeft ook nog een tip om de jongere generaties mee te krijgen: “Zet ze op het podium. Veel jonge mensen hebben het al goed voor elkaar, en ze zijn daar ook enthousiast over.” Zo gebruikt de buurman van Ton mest en houtsnippers om water voor de warmtepomp voor te verwarmen. “Hij is binnenkort ook gastheer bij de warme huizenroute die we in het dorp gaan organiseren.” 

“Dat is een leuk onderdeel van dit project, je leert veel nieuwe mensen kennen,” vertelt Ton enthousiast. “Ik weet nu bijvoorbeeld beter wat er speelt in het dorp en voel me toch een beetje meer Meppenaar, of Möpper zoals we hier zeggen.”  

Zelf aan de slag in je dorp of wijk? 

Met het Steunpunt Lokale Energieinitiatieven ondersteunen wij lokale groepen die samen werken aan de lokale energietransitie. Wil jij of wil je samen met buurtgenoten hieraan meewerken? Laat het ons weten: wij denken graag met je mee! Neem ondertussen vast hier een kijkje. 

Meer informatie of vragen?

Profiel Peter Mol

Peter Mol

Aanjager Lokale Energie-Initiatieven