Hoe krijgen we meer bomen op het Drentse land?

3 juli 2024

Hoe krijgen we meer bomen op het Drentse land?

Meer bomen in Drenthe: daar plukken we allemáál de vruchten van! Maar hoe krijgen we meer bomen in het Drentse landschap? We gingen met zo’n 50 Drenten in gesprek over de kansen. En die zijn er genoeg: van creatieve nieuwe plekken voor bomen (van kippenuitloop tot bedrijventerrein) tot het inzetten van de vele succesverhalen die er al zijn in Drenthe.

 Op 28 juni organiseerden we in Borger de Drentse première van de film ‘Bomen op mijn land’, waarin boeren uit Frankrijk en België vertellen hoe bomen op hun bedrijf een groot verschil maken. Daarna zoomden we in op de kansen voor agroforestry en voedselbossen in Drenthe. We sloten de middag af in kleine groepjes en gingen in gesprek over de kansen en uitdagingen – en deelden mooie voorbeelden uit Drenthe.

  • Waar zijn bomen goed voor?
    Bomen helpen ons op zoveel manieren. Ze nemen CO2 op, zorgen voor verkoeling en houden water vast in droge tijden. Daarnaast kunnen in en om een boom talloze andere dieren leven, van de kleinste beestjes in de bodem tot uilen en eekhoorns. In de landbouw kunnen bomen veel toevoegen, bijvoorbeeld beschutting voor kippen in de uitloop of voedzame hagen voor koeien in weilanden. En bomen zijn zelfs fantastische verbinders van mensen: denk maar aan voedselbossen in wijken en dorpen, maar ook aan bomen op de brink waar dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

 

De kansen voor meer bomen in Drenthe

De werksessie in kleine groepen leverde een rijke oogst op! Een greep uit de kansen:

  • Naast de opties voor bomen langs weilanden of akkers, zoals we zagen in de film, zijn er veel creatieve ideeën voor nieuwe plekken voor bomen, zoals fruitbomen in de openbare ruimte, vergroening van bedrijventerreinen en voedselbossen in buurten en wijken. Of wat dacht je van een voedselbos voor elke school, of bij Drentse campings?
  • We kunnen meer aandacht geven aan bestaande houtwallen en bomenrijen langs akkers. Laten we er vooral voor zorgen dat wat er is ook behouden blijft!
  • Het is nodig om de kennis over bomen te vergroten, zowel bij inwoners, gemeenten als boeren. Zo is nog niet breed bekend dat kippen zich veel veiliger voelen in een kippenuitloop met bomen, of wat de vele gezondheidsvoordelen van noten zijn. En: dat akkers die omgeven zijn door bomenrijen minder last hebben van droogte.
  • Met samenwerken komen we verder. Zo kunnen we in gesprek gaan met boeren, burgers en ambtenaren met kennis, maar kunnen boeren elkaar ook gaan inspireren.
  • Het herstel van oude structuren in het landschap, zoals houtwallen, kan een grote plus zijn voor het Drentse landschap. Er is dan wel een goed verdienmodel nodig voor boeren, want bomen zijn wel een investering voor de langere termijn.
  • Creatieve ideeën voor financiering zijn er ook. Kunnen we bijvoorbeeld met zorgverzekeraars in gesprek gaan? Want bomen zorgen immers voor een gezondere leefomgeving!
  • De goede voorbeelden delen en inzetten is een kans, omdat we zo niet alleen kennis kunnen uitwisselen maar elkaar ook kunnen inspireren. Voorbeeldboerderijen en koplopers kunnen hierin een rol spelen.

Wij gaan met de hele oogst van de gesprekken aan de slag om onze plannen voor de komende jaren vorm te geven. Eén ding is zeker: wij zullen ons blijven inzetten voor meer bomen in Drenthe, samen met jullie!

Wil je nog meer inspiratie over agroforestry en voedselbossen en de kansen voor bomen in Drenthe? Op 18 juli ben je van harte welkom in Ruinerwold bij de Inspiratiebijeenkomst Agroforestry.

Vragen?

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe

0592-311150 E-mail LinkedIn
Profiel Peter Mol

Peter Mol

Aanjager Lokale Energie-Initiatieven

0592-311150 E-mail LinkedIn