De Drentse voedselbossen coalitie is van start!

30 juni 2024

De Drentse voedselbossen coalitie is van start!

De voedselbossen beweging in Drenthe groeit. In veel dorpen en wijken worden door groepjes inwoners voedselbossen geplant, die niet alleen gezond eten opleveren maar ook een plek om samen te komen. Met de Drentse voedselbossen coalitie steunen wij de komende jaren meerdere dorps- of buurtgroepen om zo de voedselbossen in Drenthe nog verder te laten bloeien!

Foto: Marcel Jurian de Jong

Goed voor natuur, gezondheid én verbinding

Op steeds meer plekken starten mensen een voedselbos. Dat is een geweldige ontwikkeling! Een voedselbos geeft ruimte aan allerlei leven en zorgt voor een gezonde bodem. Maar ook mensen plukken de vruchten van een voedselbos – en de noten, paddenstoelen, eetbare meerjarige groenten, kruiden, knollen, wortels… Maar een voedselbos kan óók een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, in wijken of dorpen. Waar jong en oud met elkaar in gesprek kunnen gaan over gezond en lokaal voedsel en samen de handen uit de mouwen kunnen steken.

Ondersteunen van lokale voedselbos groepen

Er liggen veel kansen in Drenthe om meer voedselbossen aan te planten, bijvoorbeeld in dorpen en wijken. De komende jaren gaan wij, samen met de Vereniging Drentse Voedselbossen, een aantal groepen ondersteunen om een voedselbos aan te leggen. Dat doen we door lokale groepen inwoners te verbinden met kwekers van bomen, struiken en ander plantmateriaal én met ontwerpers van voedselbossen. Met als doel: een goed ontwerp voor een voedselbos met het juiste plantmateriaal.

En minstens zo belangrijk: we gaan samen leren, inspireren én experimenteren. Met soorten bomen, ontwerp, onderhoud, verwerking, maar ook het uitwisselen van plantmateriaal (zaden, stekjes) en spullen (gereedschap, andere materialen). 

De eerste groepen zijn van start

De startbijeenkomst is inmiddels geweest – en de eerste enthousiaste voedselbosgroepen hebben zich inmiddels aangemeld. De groepen die in ieder geval mee gaan doen aan de coalitie komen uit Emmen (De Rietlanden en Emmerschans), Westerbork en Assen (Amelterhout).

Tijdens de bijeenkomst deelden de deelnemers hun dromen voor voedselbossen in hun wijk of dorp. Een greep uit de droombeelden:

  • Een gemeenschappelijke plek waar voedsel kan groeien, maar waar ook gekookt en gegeten kan worden
  • Een groene oase met thema-landschappen
  • Een plek voor positieve verbinding met de jeugd

Deelnemers zagen ook kansen voor het betrekken van wandelaars, het organiseren van rondleidingen, samenwerking met boeren en het opzetten van een theetuin.

Volgende stappen: cursus en ondersteuning

In oktober 2024 gaat een training van start over de basisprincipes, het ontwerp, de aanleg en het beheer van voedselbossen. Daarnaast is er ondersteuning voor de aangesloten groepen bij het betrekken van de buurt, het ontwerp, de zoektocht naar plantmateriaal en het vinden van grond en financiering.

De Drentse Voedselbossen coalitie maakt deel uit van het project Boer en Buur met Natuur van de Natuur en Milieufederaties. Samen met de Vereniging Drentse Voedselbossen ondersteunen wij de komende jaren dorps- of buurtvoedselbos initiatieven.

Interesse?

Heb je ook interesse om mee te doen? Er zijn nog mogelijkheden! Neem contact op Remco Mur, projectleider van dit project, via r.mur@nmfdrenthe.nl.

Of maak kennis met ‘voedselbossen’ en kom naar De Appelboomdroom: theater in het voedselbos. Een prachtig zomers uitje op 30 en 31 augustus: samenkomen in een voedselbos, een bijzondere plek in de natuur, om theater te beleven. De voedselbossen in Klijndijk en Koekange zorgen voor het mooiste decor en acteur Ian Bok zorgt voor verwondering, verbazing, ontroering en veel lachen.

Vragen?

Profiel Remco Mur

Remco Mur

Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe