Circulair bouwen vindt weg naar particulier

17 april 2020

Circulair bouwen vindt weg naar particulier

Circulair bouwen heeft de toekomst en ook in Drenthe zijn al verschillende voorbeelden die laten zien dat het kan. Op het Servicepunt Circulair hebben we alle circulaire aanbieders op een rij gezet. Eén van de inspirerende voorbeelden in Drenthe is Bouwbedrijf Broekman, die circulaire bouw óók voor particulieren beschikbaar maakt.

Bouwbedrijf Broekman werd in 2019 gekroond tot duurzaamste onderneming van Drenthe. Deze prijs ontving het door en door Drentse bedrijf voor de bouw van zelfvoorzienende koloniewoningen. Het jurypanel, waar wij als Natuur en Milieufederatie Drenthe ook deel van waren, was onder de indruk van de grote lijst met innovaties. Van het prefabriceren van grote constructies tot het gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen uit de regio. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de off-grid koloniewoningen die mede door Bouwbedrijf Broekman gerealiseerd zijn. Het bedrijf is ook bezig met het ontwikkelen van koloniewoningen gemaakt van lokaal hout. Hoe gaaf is dat?

Samenwerken als basis

Goede lokale samenwerkingen vormen de basis voor het werk van Bouwbedrijf Broekman. In zogenaamde ‘bouwteams’ helpen de bedrijven elkaar om een bouwtechnisch antwoord te vinden op de specifieke vraag van een bepaalde locatie en opdracht. Zo zijn er diverse groepen betrokken bij het uitdenken van de off-grid koloniewoningen, waaronder studenten en regionale bedrijven.

Een circulair gebouwde koloniewoning

De visie verwezenlijken

Het mooie is dat Bouwbedrijf Broekman al precies doet wat voor velen nog een visie is. Zo organiseerden we vorig jaar het verkiezingsdebat met het thema ‘bouw’, samen met NVBU, Bouwend Nederland en NICE. Met dit debat hebben we samen met de bouworganisaties de provinciale politiek opgeroepen te investeren in circulair bouwen. Gedurende het debat kwamen daarvoor verschillende kansen langs met betrekking tot circulaire bouwprojecten: prefabricage, milieuvriendelijk isoleren, biobased grondstoffen, losmaakbaarheid en gebouwpaspoorten.

De voorbeelden en aanpak van Broekman laten zien dat er op het gebied van circulair bouwen nog een wereld te winnen is en dat samenwerking tussen verschillende sectoren daarvoor een belangrijke succesfactor is.

Wil je meer weten over het concrete aanbod dat Broekman doet aan de bewuste particulier of de duurzame ondernemer? Zijn super circulaire verhaal is hier te lezen.

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie