Bruisende avond over de toekomst van duurzaam voedsel

8 november 2023

Bruisende avond over de toekomst van duurzaam voedsel

Op dinsdag 7 november organiseerden we een inspirerende “Drenthe in Dialoog”. De avond stond volledig in het teken van de toekomst van duurzaam voedsel en werd bijgewoond door meer dan 80 enthousiaste deelnemers. Met een gezamenlijk vegan diner en boeiende lezingen werd is de avond gerust een groot succes te noemen.

Met “Drenthe in Dialoog” organiseren we inspirerende evenementen met externe sprekers en experts, waarbij er een platform wordt geboden voor discussies en het delen van ideeën. Gisteravond, op dinsdag 7 november, vond de eerste editie plaats.

De vegan boerenzoon

De avond begon met een heerlijke vegan maaltijd, om te laten zien hoe lekker plantaardig, duurzaam eten kan zijn. Na het diner trapte Wouter Waayer de avond af. Wouter, een boerenzoon en influencer op het gebied van duurzaamheid, deelde zijn persoonlijke reis naar het veganisme. Als iemand die op een boerderij is opgegroeid, heeft hij op persoonlijk niveau de impact van industriële landbouw gezien. Daarom eet Wouter sinds enkele jaren veganistisch en hij heeft zich nog nooit beter gevoeld. Op een laagdrempelige en humoristische manier deelde Wouter hoe het is om vegan influencer én boerenzoon te zijn, en liet hij via een stappenplan zien hoe het voor iedereen makkelijker kan worden om plantaardiger te gaan eten.

Terug in de collegebanken

De tweede lezing bracht ons terug naar de schoolbanken. De enthousiaste João Graça, onderzoeker en docent aan Rijksuniversiteit Groningen, toonde met zijn college aan hoe de manier waarop we praten en denken over duurzaamheid onze besluitvorming en acties beïnvloedt. João Graça’s onderzoek richt zich op de ontwikkeling van communicatiemodellen en -producten om duurzaamheid te bevorderen, waarbij hij onder andere geïnteresseerd is in de gedragsverandering binnen duurzame voedseltransities.

Aan tafel!

De avond krijgt een vervolg met “Aan tafel!”. Tijdens twee kleinschalig diners bij een boekweitboer op 14 november en een biodynamische boerderij op 21 november gaan we verder in op de toekomst van duurzaam voedsel. Op dinsdag 14 november kun je aanschuiven bij een avond in het teken van “Boekweit; het supergewas”. Wat zijn de voordelen van boekweit? Wat doet boekweit voor de biodiversiteit? Hoe draagt boekweit bij aan kortere ketens? Op deze en meer vragen wordt tijdens 4 korte lezingen antwoord gegeven.

Op dinsdag 21 november wordt er bij een biodynamische boer dieper ingegaan op “Het voedselsysteem van de toekomst”. Die avond zal het gaan over biodynamisch boeren en de reis van boer naar bord. Bij beide avonden wordt er gezorgd voor een lekkere vegetarische maaltijd en drankjes. Er is plek voor maximaal 30 mensen om zich aanmelden voor 14 november of 21 november.

Denk mee!

Vind jij het leuk om mee te denken over de toekomst van Duurzaam Voedsel? Laat dan van je horen! Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl om te laten weten dat je graag met ons meedenkt. Wij nemen daarna contact met je op!