Bouw Energietuin Assen-Zuid van start

8 december 2023

Bouw Energietuin Assen-Zuid van start

De – symbolische – eerste paal van het zonneveld van de Energietuin zit in de grond. Hiermee is de bouw officieel van start. Wethouder Martin Rasker en bestuurders Eelco Bots (Windunie) en Tom Verloop (AsserEnergie) hebben woensdag 6 december hiervoor gezamenlijk de machine in werking gezet. De kou van de afgelopen tijd is gunstig, het palen slaan verloopt voorspoedig. Alle partners zijn blij dat na jaren van voorbereiding de bouw van de Energietuin Assen-Zuid eindelijk van start is. Gemeente Assen, eigenaar van de grond, heeft zich hard gemaakt voor de komst van de Energietuin. “Ik ben heel blij dat dit project nu gerealiseerd wordt”, zegt wethouder Martin Rasker. “Door een goede samenwerking onderling én dankzij de vasthoudendheid van de vrijwilligers van AsserEnergie, Natuur en Milieufederatie Drenthe en inwoners komt er nu eindelijk een Energietuin. En hier ben ik best trots op!”

Wethouder Rasker, Eelco Bots directeur van Windunie en bestuurder Tom Verloop van AsserEnergie zetten gezamenlijk de machine in werking voor het slaan van de eerste paal van de Energietuin Assen-Zuid.
Wethouder Rasker, directeur van Windunie Eelco Bots en bestuurder Tom Verloop van AsserEnergie zetten gezamenlijk de machine in werking voor het slaan van de eerste paal van de Energietuin Assen-Zuid.

Een tuin waar je energie van krijgt

De Energietuin telt straks zo’n 37.000 zonnepanelen op ca. 19 hectare, waarmee duurzame stroom opgewekt wordt voor ongeveer 6.000 Assense huishoudens. De overige ruim 30 hectare van het terrein wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie. Een beleefbaar landschap dat een toename creëert van biodiversiteit en meerwaarde biedt voor de omgeving. Dat is het idee achter de Energietuinen, een concept van de Natuur en Milieufederaties. De Energietuin in Assen is één van de eerste die gerealiseerd wordt in Nederland. Elk van de zeven kamers van de Energietuin Assen krijgt een ander type beplanting en daarmee een eigen karakter. Zoals een voedselbos en beplanting die op elk moment van het jaar voedsel en beschutting biedt voor verschillende diersoorten zoals vlinders, bijen, kleine zoogdieren en amfibieën. Samen met Wageningen University & Research wordt onderzoek gedaan naar de ecologische effecten. Bezoekers van het gebied kunnen straks via een app op hun telefoon een route volgen, waarbij ze informatie krijgen over de flora en fauna. De zonnepanelen wekken naar verwachting in mei volgend jaar de eerste duurzame stroom op.

“De Energietuin is er straks voor mens én dier”, zo vertelt Jannetje Kolijn, projectleider Energietuin Assen-Zuid van Natuur en Milieufederatie Drenthe. “De opzet is totaal anders dan bij zonneparken die we normaal zien. In de Energietuin is er volop ruimte voor de natuur en kan de omgeving ook profiteren van een gebied waar ze kunnen recreëren en iets kunnen leren over duurzame energie en biodiversiteit.”

Drie keer lokaal

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Energietuin is drie keer lokaal: lokaal opwekken, lokaal gebruiken en lokaal economische voordeel. De Energietuin Assen-Zuid wordt gerealiseerd door lokale energiecoöperatie AsserEnergie en landelijke coöperatie Windunie, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe. AsserEnergie en Windunie zijn nu beide voor 50% aandeelhouder. De ambitie is dat AsserEnergie straks 75% van de aandelen verwerft. Hiervoor gaat de energiecoöperatie geld ophalen via een crowdfundingsactie. Wie wil kan straks investeren in de Energietuin en meeprofiteren van het rendement. De duurzame stroom wordt via AsserEnergie geleverd aan huishoudens in Assen. Belangstellenden kunnen zich hier nu al voor aanmelden via www.asserenergie.nl.

Energietuinen Nederland is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij.

Vragen?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe