Anloo Vergroent mag zich het meest circulaire burgerinitiatief van Drenthe noemen

9 februari 2023

Anloo Vergroent mag zich het meest circulaire burgerinitiatief van Drenthe noemen

Initiatiefnemers van Anloo Vergroent nemen de prijs in ontvangst

Anloo Vergroent wint de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Drenthe. Deze aanmoedigingsprijs, in het leven geroepen door De Natuur en Milieufederatie Drenthe, werd op 8 februari heel toepasselijk uitgereikt in de Week van de Circulaire Economie. Anloo Vergroent wint een cheque van €100,- en mocht een prachtige circulaire bokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst nemen. 

Er waren in totaal maar liefst 27 nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Stuk voor stuk inspirerende initiatieven! Toch kon er in elke provincie maar één de winnaar zijn. Anloo Vergroent kwam in Drenthe als beste initiatief uit bus.

Anloo Vergroent

Anloo Vergroent is een bewonersinitiatief dat structureel bijdraagt aan bijdraagt aan de lokale deeleconomie met een schoolmoestuin, minibieb en zadenbieb. Met behulp van vrijwilligers worden kinderen betrokken bij het gehele proces – van zaaien tot oogsten en vervolgens samen koken en eten. “De jury vindt de lokale impact en de sterke verbinding met het onderwijs erg waardevol. De minibieb en zadenbieb trekken niet alleen inwoners maar ook veel wandelaars aan, een succes dus!” Aldus de jury.

Karin Elema en Janny Scholtens mochten de circulaire bokaal namens Anloo Vergroent in ontvangst nemen.

“Het winnen van de Kringlogo prijs geeft ons nieuwe energie en enthousiasme, maar ook erkenning en bekendheid. Daarnaast willen we nog heel graag tuingereedschap bij de moestuin. Met deze prijs kunnen we daar meteen werk van maken!” aldus Karin en Janny.

Anloo Vergroent geeft een rondleiding na het winnen van de Kringlogoprijs
Anloo Vergroent geeft een rondleiding na het winnen van de Kringlogoprijs

Kringlogo

De mooie wisseltrofee, die afgelopen jaar bij Groei Grond stond, prijkt vanaf nu een jaar lang op de schoorsteenmantel van Anloo Vergroent. Ook mag Anloo Vergroent een jaar lang het zogenaamde kringlogo voeren. De Natuur en Milieufederaties lieten dit logo ontwerpen voor de winnende burgerinitiatieven. Hiermee kunnen winnaars laten zien dat zij het meest circulaire initiatief van Drenthe zijn en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan!

De omslag richting een circulaire economie is er een die helaas niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het heft in eigen handen nemen. Die niet afwachten, maar de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. Drenthe kent gelukkig al heel wat van deze circulaire inwoners, waarvan sommigen zelfs hun eigen burgerinitiatief hebben opgezet. Deze circulaire initiatieven wil De Natuur en Milieufederatie Drenthe graag extra in het zonnetje zetten in de week van de circulaire economie. De prijs wordt ook in zes andere provincies uitgereikt. 

De ‘Kringlogo’ prijs is een initiatief van de gezamenlijke Natuur en Milieufederaties

Kringlogo 2023

Meer weten?

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie