Ingezoemd

Ingezoemd

In Drenthe geven mens en natuur al eeuwenlang samen vorm aan het landschap. Beschermen, benutten en beleven van de natuur waren hier lang in evenwicht. Maar op dit moment is die balans verstoord. De biodiversiteit gaat achteruit. Ook in de dorpen en steden en op het platteland. We zetten ons samen in om heel Drenthe te laten zoemen!

Wat is ingezoemd?

De campagne Ingezoemd streeft ernaar om een toekomst te creëren waarin de natuur floreert en Drenthe blijft zoemen van leven. De rest van het jaar kun je daarom meedoen aan wijksafari’s door heel Drenthe, de buitenbingo doen om op zoek te gaan naar natuur in je eigen omgeving en de reportages van ROEG! bekijken over de natuur in onze dorpen, tuinen, bedrijventerreinen en het platteland. En als je vervolgens geen genoeg meer krijgt van al die natuur, neem dan eens een kijkje bij ‘Vergroen je tuin’ om thuis aan de slag te gaan. Check hieronder wat je allemaal kunt doen in Drenthe!

Meld je aan voor een wijksafari bij jou in de buurt!

In september en oktober organiseert Landschapsbeheer Drenthe speciaal voor Ingezoemd een viertal wijksafari’s op verschillende plekken in Drenthe. Onder begeleiding van ervaren gidsen loop je door jouw wijk of een wijk bij jou in de buurt en leer je meer over alles wat er leeft tussen de stoeptegels, langs de slootjes en in de bomen om je heen. De wijksafari’s duren allemaal van 16:00 uur tot 17:30 uur en zijn een ontdekkingstocht voor jong en oud!

Thema van de maand:

WATER
Van augustus tot en met december duiken we dieper in de basiskwaliteit natuur, door elke maand een thema uit te lichten. Zo vind je elke maand een achtergrondartikel en een interessant item van ROEG! op onze website. In augustus hadden we het over hittestress. Deze maand duiken we het water in!

  • Thuis aan de slag met water?

    Groene tuinen zijn een verademing te midden van alle bebouwing om ons heen. Ze bieden een toevluchtsoord voor kleine dieren, insecten en vogels én een oase van rust voor ons als mens. Daarbij helpt het ook als je nadenkt over wat er met het water in jouw tuin gebeurt nadat het heeft geregend. Lees daarom meer over:

    Regenwater opvangen
    Minder tegels
    En een klimaatbestendige tuin

Thema van de maand video's

Speuren in de natuur

Natuur is overal: hoe meer je erover weet, hoe boeiender het wordt. Er vliegt, loopt, zwemt en groeit echt zó veel om ons heen. Een mooie wereld om in te duiken. Hoeveel verschillende planten en dieren van de ‘Natuur dichtbij bingokaart’ kun jij daar vinden? Ga op zoek en zie meer!

Download de bingokaart hier en ga op pad!

Wil je meer doen deze herfst? Kijk dan eens hier naar alle activiteiten!

Groene tuinen bieden een toevluchtsoord voor kleine dieren, insecten en vogels én een oase van rust voor ons als mens. Wij helpen je, ook als je geen groene vingers hebt, met “Een groene tuin; wat kun jij doen!”

Waarom deze campagne?

Wanneer de merels je toezingen tijdens je avondwandelingetje, je het gezoem van de bijen hoort tijdens je koffiepauze in de tuin en de wind door de eikenbomen ruist zoals hij al duizenden jaren doet, lijkt alles te bruisen van het leven. Toch is er ook werk aan de winkel: de natuur op het platteland en in onze dorpen en steden is uit balans. Door doordacht beheer, betere milieuomstandigheden en gezamenlijke inspanningen kunnen we de natuur in Drenthe beschermen en versterken.

  • Waarom is er werk aan de winkel?

    Door aandacht te besteden aan het behoud en versterken van de basiskwaliteit van onze natuur, kunnen we soorten beschermen, genetische diversiteit behouden en cruciale natuurlijke processen ondersteunen. Denk aan de bestuiving van voedselgewassen, waterzuivering en klimaatregulatie. Door onze ecosystemen in balans te houden, dragen we bij aan menselijk welzijn en een gezonde economie. Laten we samen zorgdragen voor onze natuur en een bloeiende toekomst.

  • Wat is de basiskwaliteit natuur?

    “De basiskwaliteit natuur staat voor een gebied waar de omgevingscondities zodanig zijn dat algemene planten- en diersoorten algemeen kunnen blijven,” legt Jorine van Nifterik uit. “Het behoud van deze basiskwaliteit vraagt om een gezamenlijke inspanning van groene organisaties, gemeenten, de provincie, bedrijven en de inwoners van Drenthe.” Kennisdocument Basiskwaliteit natuur

Vragen of meer informatie?

Ingezoemd is een initiatief van de Provincie Drenthe, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en IVN Natuureducatie, in samenwerking met ROEG!