-
Is inbreiding voor uitbreiding al de norm?
Kijkt jouw gemeente bij nieuwe projecten eerst naar de mogelijkheden binnen de bestaande gebouwde omgeving, in plaats van het buitengebied? Maak je in vergunningsprocedures voor projecten in het buitengebied al voldoende expliciet waarom een bestaande kern geen haalbare alternatieve locatie is? De Ladder voor duurzame verstedelijking13 is een instrument voor efficiënt ruimtegebruik. Maakt jouw gemeente gebruik van deze ladder?
-
Wordt er bij nieuw- of verbouwprojecten gekeken naar functieverbreding?
Stuurt jouw gemeente al op samenwerkingen bij nieuwe bouwprojecten? Bijvoorbeeld in de vorm van gezamenlijke opslagruimtes met centraal laden en lossen, een gedeeld wagenpark (en parkeergelegenheid), of zelfs uitwisselbare en gemengde kantoor- en fabrieksruimtes? Of zwaar materiaal dat vanuit parkmanagement of coöperatie zou kunnen worden aangeschaft? Het loont om dit in een vroeg stadium te agenderen en zoveel mogelijk mee te nemen in de gronduitgifte en specifieke vestigingsvoorwaarden.
-
Hoeveel circulair opgezette projecten heeft de gemeente gerealiseerd, in voorbereiding of in uitvoering?
Overheden hebben een voorbeeldfunctie en kunnen met hun eigen vastgoed, grond en ontwikkelmogelijkheden als pionier en trekker van nieuwe ontwikkelingen dienen. Maak gebruik van de instrumenten die door de Rijksoverheid worden aangereikt. Onderzoek hoe eigen projecten voor circulair bouwen in jouw gemeente kunnen aanjagen