2007 – Beeldschoon water

Beeldschoon water

Wie wel eens een wandeling of fietstocht maakt door Drenthe weet hoe het er boven water uit ziet. Hoe het er in de onderwaterwereld aan toe gaat blijft voor de meesten echter verborgen. Tot de start van het project ‘Beeldschoon water’ in 2007…

Water vormt een onlosmakelijk onderdeel van de natuur van Drenthe. Daarom legde fotograaf Willem Kolvoort vijftien jaar geleden de Drentse onderwaterwereld voor ons vast. Aan de hand van zijn prachtige beelden lieten we zien dat het er onder water fantastisch uit kan zien, ook als het water vrij troebel is. Daarnaast lieten de beelden ook zien dat er nog veel moest gebeuren voordat Drenthe ook trots kan zijn op zijn natuur ín het water. Door middel van beelden kon beter worden uitgelegd wat er zou moeten gebeuren om het water weer ecologisch gezond te krijgen.

Resultaten

De mooiste beelden werden vertoond op een tentoonstelling en gepubliceerd in het boek Beeldschoon Water. De tentoonstelling is gedurende drie jaar door Drenthe en daarbuiten geëxposeerd en trok meer dan 100.000 bezoekers. Daarnaast werd in samenwerking met andere waterpartijen de campagne uitgebreid met 10.000 verjaardagskalenders, vier bijzondere wandelroutes in Drenthe en vier grote fotodoeken. Die doeken werden bevestigd aan de onderkanten van bruggen in Drenthe. Wie stond te wachten op voorbij varende boten kon de wereld onder water bewonderen in plaats van naar de onderkant van het wegdek. 

In 2014 sloot de Natuur en Milieufederatie Groningen bij het initiatief aan en kwam ook de Groningse onderwaterwereld tot leven. 

Het thema 'water' door de jaren heen

Sinds het begin van de jaren ’80 zetten we ons in voor verbetering van de waterkwaliteit en het waterbeheer. Dat is voor mens en natuur van levensbelang. Benieuwd wat we naast ‘Beeldschoon water’ nog meer hebben gedaan rondom het thema ‘water’ de afgelopen jaren?

Je ziet het in deze video!

Beeld: Willem Kolvoort
Beeld: Willem Kolvoort
Beeld: Willem Kolvoort
Beeld: Willem Kolvoort

Tijdens ons jubileumjaar blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe.