2005 – Nacht van de Nacht

De eerste Nacht van de Nacht

Duisterniswandelingen met de boswachter, theatervoorstellingen in het pikkedonker en varen in het licht van de maan. Geen alledaagse bezigheden. Het is dan ook maar één keer per jaar dat tienduizenden Nederlanders er tegelijk ’s nachts op uittrekken om de duisternis te beleven. De Nacht van de Nacht is een bijzonder evenement, en sinds 2005 een vast hoogtepunt binnen de acties die we ondernemen om de duisternis te beschermen. 

Bijna 20 jaar geleden trokken ruim 100 vrijwilligers er in het donker op uit om de lichtvervuiling van in Drenthe in kaart te brengen. Dankzij hen presenteerde de Natuur en Milieufederatie Drenthe in 2005 de eerste lichtbronnenkaart van Drenthe. Lichtvervuiling was rond 2005 namelijk ook in Drenthe een groeiend probleem. Door lichtvervuiling raken dieren gedesoriënteerd, mensen ontregeld en wordt de beleving van de nachtelijke natuur verstoord.  Het kunstmatige licht zorgde ervoor dat je de sterrenhemel op veel plekken bijna niet meer kon zien. De Melkweg was zo goed als onzichtbaar.

-In 2016 is er een onderzoek gedaan door Sotto le Stelle (Wim Schmidt) in opdracht van provincie Drenthe
In 2016 is er een onderzoek gedaan door Sotto le Stelle (Wim Schmidt) in opdracht van provincie Drenthe

Tijd voor actie

De Natuur en Milieufederatie Drenthe zet zich sinds 2005 in voor het behoud van duisternis. Niet alleen door mensen bewust te maken van de waarde van de donkere nachten, maar ook door onnodige lichtvervuiling aan de kaak te stellen.  We geven adviezen en tips aan overheden, bedrijven en instellingen hoe je slimmer kunt verlichten. Dankzij deze acties en adviezen zijn inmiddels bij straatverlichting, melkveestallen en reclameverlichting al veel aanpassingen gedaan om lichthinder terug te dringen. Maar nog steeds is er veel te doen om de Drentse donkere nachten te behouden. De komst van Ledverlichting zorgt voor overbelichting van kantoren en huizen. Ook verschijnen er steeds meer ledverlichte reclamemasten. Er blijft werk aan de winkel! We blijven ons inzetten om op meer plekken in Drenthe van echte duisternis te kunnen genieten.

De eerste Nacht van de Nacht

Toch kan dat genieten op heel veel plekken nog steeds. Dat is te zien tijdens de enorme hoeveelheid activiteiten die in Drenthe plaatsvinden tijdens de Nacht van de Nacht. In 2005 stond de Natuur en Milieufederatie Drenthe mede aan de wieg van de eerste Nacht van de Nacht. Inmiddels is dit in heel het land een bekend fenomeen.

Het thema 'stilte en duisternis' door de jaren heen

Tijdens ons jubileumjaar in 2021 – 2022 blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe. Benieuwd wat we naast ‘De Nacht van de Nacht’ nog meer hebben gedaan rondom het thema ‘stilte en duisternis’ de afgelopen jaren?

Je ziet het in deze video!

Via het ‘meldpunt lichthinder’ kan iedereen vanaf oktober 2022 foto’s plaatsen van overbodige verlichting, bouwlampen die hinder veroorzaken of bedrijven die de hele nacht licht laten branden.

Tijdens ons jubileumjaar blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe.