Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Met de Nacht van de Nacht vragen wij aandacht voor het behoud van duisternis, door mensen te laten genieten van de nacht. In 2024 valt de Nacht van de Nacht op 26 oktober – het weekend dat ook de wintertijd ingaat.

Op de laatste zaterdag van oktober organiseren we samen met vrijwilligers allerlei kleinschalige belevingsactiviteiten. Zo willen we deelnemers de schoonheid van de nacht laten ervaren en te wijzen op het belang van donkere nachten. Wij pleiten voor het behoud van de donkere plekken in Nederland en gaan de strijd aan met lichthinder. Ook kun je tijdens de Nacht van de Nacht verschillende activiteiten bijwonen; zoals een excursie op zoek naar uilen, of door te wandelen in een donker bos.

In Drenthe is er dit jaar ook weer veel te doen. Ga op een nachtexcursie op het Noordsche Veld in Norg, of beleef het duister in een fluisterboot op het Leekstermeer, ga op een avontuurlijke wandeltocht door het Asserbos (erg leuk met kinderen) of ga sterrenkijken of- luisteren bij CAMRAS in Dwingeloo.

Noteer 26 oktober 2024 alvast in je agenda!

 

Waarom is het belangrijk om bewust om te gaan met verlichting?

Wij zijn een van de meest verlichte landen ter wereld. Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Zo worden er jaarlijks miljoenen trekvogels verstoord of sterven ze door lichthinder.

Bekijk hier de factsheet over lichtvervuiling

Nieuws Nacht van de Nacht