De Drentse energiecoaches

Vraag het de energiecoach

Drentse energiecoaches zijn vrijwilligers, werkzaam in de eigen gemeente die tijdens het uitvoeren van een gratis verkennende energiescan, tips en informatie zonder commercieel oogmerk aan alle Drentse huishoudens geven. Een Drentse Energiecoach werkt vanuit een lokale energiecoöperatie/lokaal initiatief of de gemeente.

De Drentse energiecoach

Met een uitgebreide checklist, de energierekening en woninggegevens gaat de energiecoach samen met jou door je woning. De coach geeft bespaartips over wat je kunt doen om je energieverbruik te verlagen door middel van gedragsaanpassingen, je woning (extra) te isoleren en het rendement van bestaande installaties te optimaliseren. Na het huisbezoek ontvang je van de Drentse Energiecoach een rapport met de resultaten.

Wat doet de energiecoach?

De energiecoach

  • gebruikt een checklist om je voor te lichten over je energieverbruik. Met deze uitgebreide checklist, de energierekening en de woninggegevens gaat de Energiecoach samen met jou de woning door.
  • geeft voorlichting en informatie over je energierekening.
  • geeft informatie over de huidige kwaliteit van de constructies (isolatie) en de installaties in je woning
  • kijkt met jou naar mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, zoals zonne-energie.
  • geeft besparingstips over wat je kunt doen om je energieverbruik te verlagen.

De Drentse Energiecoaches zijn opgeleid tot (niet gecertificeerd) ‘Drents Energiecoach aan huis’. De Energiecoaches zijn vrijwilligers, werkzaam in de eigen gemeente en geven informatie zonder commercieel oogmerk. Let op: Een energiecoach geeft geen advies.

Drentse Energiecoaches en de Natuur en Milieufederatie Drenthe

In 2017 groeide onder Drentse energiecoöperaties de behoefte om inwoners lokaal en laagdrempelig te helpen bij energiebesparing. Daarop zette de Natuur en Milieufederatie Drenthe, in samenwerking met de partners van het Drents Energieloket, het project ‘De Drentse energiecoaches’ in gang.

Inmiddels is de Natuur en Milieufederatie Drenthe, naast mede-initiatiefnemer, provinciebrede ondersteuner en organisator en coördinator van de opleidingstrajecten tot energiecoach. Daarnaast geeft de Natuur en Milieufederatie Drenthe invulling aan een onderdeel van de opleiding.

Wil je meer weten over de Drentse energiecoaches?