Yvonne Osseforth droomt van Drenthe als voorbeeldregio voor duurzame landbouw

10 juli 2025

Yvonne Osseforth droomt van Drenthe als voorbeeldregio voor duurzame landbouw

Sinds kort is Yvonne Osseforth-Leenders bij ons aan de slag als projectmedewerker op het gebied van landbouw en voedsel. Zelf volgde ze al de cursus ‘Ontwerp je voedselbos’ en is ze actief binnen de werkgroep energie & duurzaamheid in haar dorp Gasselte. Yvonne droomt van Drenthe als voorbeeldregio voor natuurinclusieve landbouw, waarin boeren, burgers en natuur samen optrekken en ook mensen met een smallere beurs kunnen meegenieten. Gedreven door idealisme en een sterke wil om te beschermen wat kwetsbaar is, laat ze zien hoeveel er mogelijk is als je met elkaar in gesprek blijft en samenwerkt aan een groene toekomst.

 

Yvonne woont samen met haar man en 2 kinderen in Gasselte, in een prachtige woonboerderij. In haar vrije tijd vindt ze het heerlijk om aan te modderen in haar eigen tuinparadijs. Die voorliefde voor groen en buiten neemt ze mee in haar werk. Binnen de NMF Drenthe houdt ze zich sinds kort bezig met projecten op het gebied van landbouw en voedsel. Zo zet ze bijvoorbeeld natuurinclusieve gewassen in het zonnetje bij de Drentse proeftuin en gaat  ze cursussen en bijeenkomsten organiseren over thema’s als voedselbossen.  

In haar vrije tijd volgde ze verschillende cursussen en bracht ze uren door in haar tuin, waar ze met veel plezier permacultuur en inheemse beplanting toepast. Zo belandde ze bij de cursus ‘Ontwerp je eigen voedselbos’ van de vereniging Drentse Voedselbossen, waar ze niet alleen inhoudelijk ontzettend veel leerde, maar vooral erachter kwam hoe belangrijk connecties wel niet zijn. “Samen kom je veel verder en je kunt elkaar ondersteunen waar nodig,” vindt Yvonne.  

Actief in eigen dorp

Samen met een aantal dorpsgenoten is Yvonne de mogelijkheden aan het verkennen voor een buurtvoedselbos. Ook is ze actief in de energie- en duurzaamheidwerkgroep in Gasselte. Hier organiseerde ze een paar jaar geleden met de groep een informatiemarkt over energiebesparing en duurzame warmte opwek, om dorpsgenoten bewust te maken van de mogelijkheden. Ook zijn ze bezig met een collectief energieproject rondom zon op dak, waarmee duurzame energie opgewekt kan worden, en kijken ze naar de mogelijkheden van een buurtbatterij.   

We moeten samenwerken 

Yvonne is idealistisch ingesteld en met dat beeld kijkt ze naar de toekomst van haar werkveld. “We moeten samenwerken om te beschermen wat zichzelf minder goed kan beschermen, zowel de natuur als de mens,” zegt Yvonne. “Maar we wijzen voortdurend naar elkaar, terwijl dat niets oplost.” Binnen haar werk wil ze juist laten zien wat er allemaal wél mogelijk is, en hoe boeren, burgers en natuur met elkaar verbonden zijn. “In mijn vorige werk zat ik regelmatig met boeren aan de keukentafel en leerde ik veel over hun ondernemerschap, de uitdagingen waar ze voor staan en hun innovatieve ideeën. De open houding van veel boeren leidde tot stevige en constructieve discussies, waardevolle kennisuitwisseling en nieuwe inzichten.” 

Drenthe als voorbeeldregio 

Het inspireert Yvonne om in haar werk te kiezen voor natuurvriendelijke oplossingen en zo samen te bouwen aan een groener Drenthe. “Ik droom ervan dat Drenthe uitgroeit tot een voorbeeldregio op het gebied van natuurinclusieve landbouw, waar ook mensen met een smallere beurs deze producten kunnen kopen.” Daarbij ziet ze voor zich hoe biologische en gangbare boeren zij aan zij werken en we op een positieve manier met elkaar in gesprek blijven om samen de natuur een handje te helpen. “Dat alles in zo’n mooie provincie — dat is toch iets om trots op te zijn?”

Verder kennismaken met Yvonne?

Profiel Yvonne Osseforth-Leenders

Yvonne Osseforth-Leenders

Projectmedewerker voedsel & landbouw