Winnaars Duurzame Dertig zijn bekend!

29 juni 2022

Winnaars Duurzame Dertig zijn bekend!

Winnaars Duurzame Dertig 2022

Energie VanOns is de winnaar van de Duurzame Dertig. Dat is afgelopen maandagavond 27 juni bekend gemaakt. Energie VanOns is in 2014 opgericht door drie koepels van coöperaties uit Groningen, Friesland en Drenthe om lokaal opgewekte groene stroom aan klanten te leveren. Hiermee winnen ze €100.000,- te besteden in de merken van Mediahuis Noord om op die manier zoveel mogelijk mensen te inspireren.  

De andere twee winnaars zijn de vereniging Meten=Weten en Pottle. Meten=Weten doet onderzoek naar de verspreiding van bestrijdingsmiddelen bij sierteelt. Pottle hergebruikt glas voor het maken van vazen, glazen of potjes en schakelen daarbij ook mensen in met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze winnaars ontvangen beide €50.000,- mediabudget.

Naast deze prijs is er ook een publieksprijs uitgereikt. Die eer gaat naar Makkelijke Moestuin.

De Duurzame Dertig: wat is het?

De Duurzame Dertig is een initiatief van Mediahuis Noord, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad, om duurzame initiatieven uit Drenthe, Friesland en Groningen in het zonnetje te zetten. Mensen konden initiatieven insturen die in aanmerking kwamen voor deze prijs. Uit de ruim 90 inzendingen heeft een jury dertig initiatieven gekozen op basis van deelbaarheid, duurzaamheid en praktijk. Vervolgens was er een publieksronde. De drie deelnemers met de meeste stemmen per provincie gingen door naar de volgende ronde. Uit die negen heeft de jury het podium samengesteld.

De jury

De jury van de Duurzame Dertig bestaat uit Henk Moll (hoogleraar natuurlijke hulpbronnen in relatie tot duurzame productie en consumptie aan de Rijksuniversiteit Groningen), Marissa de Boer (oprichter en ceo van SusPhos, een bedrijf in Heerenveen dat toonaangevend is op het gebied van het recyclen van fosfaat uit afvalstromen), Reinder Hoekstra (directeur van Natuur en Milieufederatie Drenthe), Thereza Langeler (klimaatverslaggever Dagblad van het Noorden) en voorzitter Ria Kraa (hoofdredacteur van Friesch Dagblad).