Voedseltuin Emmen en oud sportveld Langelo verrijkt met gewonnen bomen!

26 april 2022

Voedseltuin Emmen en oud sportveld Langelo verrijkt met gewonnen bomen!

In het kader van het vijftigjarig jubileum van de Natuur en Milieufederatie Drenthe konden bewonersinitiatieven zich begin dit jaar aanmelden voor een speciale actie, waarbij totaal 50 bomen te winnen waren. Een winnaar kiezen uit alle aanmeldingen en mooie plannen was lastig. Toch onderscheidden twee initiatieven zich door het grote sociale aspect. De Natuur en Milieufederatie Drenthe nam begin april een kijkje bij het planten van de bomen.

Van oud sportveld naar ontmoetingsplek

Het sportveld in Langelo werd al lange tijd niet meer gebruikt. Daarom is er in het dorp besloten om een herinrichtingsplan te maken. Met het planten van de boomgaard is de kop er af. Binnenkort vind je hier speelgelegenheden voor kinderen, een pluktuin, een jeu de boulesbaan en een klein sportveldje. In totaal staan er straks veertig fruitbomen, die door de bewoners geoogst gaan worden.

Onbespoten fruit en noten voor de voedselbank Emmen

De voedseltuin in Emmen, gerund door vrijwilligers, leverde al langere tijd lokaal geteelde groente aan de voedselbank in Emmen. Helaas moesten ze verplaatsen naar een nieuwe locatie, waar ze nu druk bezig zijn de moestuin weer op te zetten. Dit keer wordt er echter ook een voedselbos en boomgaard gerealiseerd. Zo kunnen straks meer mensen genieten van onbespoten fruit. Ook wordt er een tuinhuis gebouwd waar de groep vrijwilligers binnenkort workshops zal organiseren.

1 à 2 bomen per inwoner van Drenthe

Plan Boom is een project van de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met Landschapsbeheer Drenthe en het Drentse Landschap. De komende jaren wil Plan Boom één à twee bomen per Drentse inwoner planten in Drenthe, om de CO2-uitstoot te verkleinen en de leefomgeving groener en gezonder te maken.

De bomen die beschikbaar worden gesteld zijn bedoeld om te worden geplant in de openbare ruimte of op schoolpleinen, zodat iedereen ervan kan genieten. Daarnaast is het de bedoeling dat bewoners de aanplant als groep, school of bedrijf vooral zelf gaan doen.

Bomenteller

Particulieren kunnen helaas geen bomen aanvragen om in hun eigen tuin te planten, maar elke boom die je in Drenthe in de grond zet kun je wél aanmelden via de bomenteller. Zo reken je hem mee en halen we samen de ambitie om 1 à 2 bomen per Drent te planten! Ga naar www.planboomdrenthe.nl om te zien wat jij kunt doen.