Twee genomineerden voor de Harry de Vroome Penning 2020/2021

13 september 2021

Twee genomineerden voor de Harry de Vroome Penning 2020/2021

Uit de inzendingen die de werkgroep Harry de Vroome Penning van Het Drentse Landschap heeft ontvangen, zijn twee projecten genomineerd voor de tweejaarlijkse Harry de Vroome Penning. De genomineerden zijn het burgerinitiatief Land van Ons en het kunstproject Allemansgoed Terheijl.

Land van Ons is een landelijke coöperatie die landbouwgrond koopt om biodiversiteit te verhogen en landschap te herstellen. Deelnemers aan de coöperatie leggen daarvoor geld in voor de aankoop van landbouwgrond. De eerste aankoop van landbouwgrond heeft plaatsgevonden in Drenthe en is het perceel Holtesch bij Hooghalen. Biologisch dynamische boer Kees Sijbenga (SKAL gecertificeerd) bewerkt het perceel van Land van Ons de eerste twee groeiseizoenen. Er zijn veel vrijwilligers bij het project betrokken.

Allemansgoed Terheijl

Het kunstproject Allemansgoed Terheijl is het resultaat van een wedstrijd die door de gemeente Noordenveld is uitgeschreven om met hedendaagse beeldende kunst het landgoed meer levend, beleefbaar en herkenbaar te maken en daarmee tevens een nieuwe culturele laag toe te voegen. Een aantal kunstenaars is als tijdelijk collectief met de opdracht aan de slag gegaan. Voor de gemaakte objecten is materiaal uit het gebied gebruikt; niet alleen klei en zand maar ook de lokale verhalen, kennis en menskracht van de bewoners.

Prijsuitreiking

Op 13 oktober wordt bekend gemaakt wie van de genomineerden de Harry de Vroome Penning zal ontvangen. Op deze bijeenkomst wordt ook de eerste Groene Anjer van het Prins Bernard Cultuurfonds uitgereikt.

Waarom een penning?

De Harry de Vroome Penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan inspirerende projecten of initiatieven die bijdragen aan de positieve ontwikkeling van het landschap in Drenthe. Centraal daarbij staat een duurzame kwaliteitsbevordering van het landschap. Dit kan gaan om landschapsprojecten, gebouwen/bouwwerken of infrastructuur. In totaal waren er voor deze editie 12 inzendingen.

Over de Werkgroep

De Harry de Vroome Penning wordt uitgereikt door Het Drentse Landschap op advies van de gelijknamige werkgroep. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Drenthe, DAAD Architecten, Frans Beune Landschap en Stedenbouw en vertegenwoordigers uit de sector kunst en cultuur. Ali Edelenbosch is voorzitter van de werkgroep.

Vorige winnaar

De stichting Drents Heideschaap heeft voor de nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen in 2018 de Harry de Vroome Penning ontvangen.