Toolkit Voedselbossen te leen

21 januari 2020

Toolkit Voedselbossen te leen

In 2019 is door de Noord-Nederlandse ‘Werkplaats Voedselbossen’ een ‘Toolkit Voedselbossen’ ontwikkeld. De toolkit is bedoeld als hulpmiddel voor iedereen die aan de slag wil met het ontwerpen of aanleggen van een eigen voedselbos(je). Een groep van ruim 30 voedselbos-enthousiastelingen uit de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe heeft in enkele werksessies de belangrijkste kruiden, struiken en bomen van een voedselbos beschreven. Vervolgens hebben illustrator Saskia van der Post en grafisch ontwerper Jochem Koopman uit Groningen er een ambachtelijk pareltje van gemaakt: 58 hand-getekende kaarten in een stevige houten doos.

De verschillende afmetingen van de kaarten symboliseren de verschillende lagen van een voedselbos. Per plant zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen. Voor uitvoeriger informatie over de specifieke eisen en gebruiksmogelijkheden van een soort is verder onderzoek wenselijk. Natuurlijk is deze Toolkit niet volledig. Het aanbod aan voedselbosplanten is –  gelukkig – heel groot. De daadwerkelijke plantenkeuze is afhankelijk van de standplaats, de grootte, het verdienmodel of gebruik van het beoogde voedselbos en natuurlijk ook van persoonlijke voorkeuren.

De Toolkit geeft een prachtige indruk van de gelaagdheid van een volwassen voedselbos en van de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van voedselbosplanten, die voor een groot deel eetbaar zijn. Sommigen hebben ook andere functies, zoals mineralenbinding, windbeschutting of voedsel voor dieren.

Wil je zelf of met een groep een voedselbos plannen? Of wil je anderen laten zien wat een voedselbos eigenlijk is? Dan kun je de Toolkit vanaf 1 februari 2020 gratis bij de Natuur en Milieufederaties van Fryslân, Groningen en Drenthe lenen. Zodat onze dromen van bossen vol eetbare bomen en planten samen met een rijk dierenleven werkelijkheid worden!

Toolkit aanvragen

Lees hier de uitleenvoorwaarden. Om een aanvraag in te dienen dien je akkoord te gaan met de voorwaarden.

Voor meer informatie neem contact op via info@nmfdrenthe.nl of

Profiel Marja de Boer

Marja de Boer

Medewerker Secretariaat en Administratie