Tips voor een duurzame Drentse kerst van het NMF-team

17 december 2019

Tips voor een duurzame Drentse kerst van het NMF-team

De kerstdagen zijn, met alle lampjes en de overvloed aan eten en cadeaus, niet bepaald het voorbeeld van duurzaamheid. Maar, het is ook juist een mooie tijd is om vrienden en familie op een leuke manier te inspireren! Wist je bijvoorbeeld dat je kerstbomen kunt huren, je cadeaus kunt inpakken met stof, en dat er in Drenthe heel veel mooie kerstwandelingen te maken zijn dit jaar? Het NMF-team heeft de leukste tips voor je bij elkaar gezocht – (bijna) allemaal uit eigen ervaring!

#1 – Oh duurzame dennenboom

Een boom zonder kluit wordt meestal weggegooid als de kerstdagen voorbij zijn. Dat kan circulairder! Je kunt je kerstboom het beste elk jaar uit je eigen tuin graven – en hem na de jaarwisseling weer terug planten. Emile huurt dit jaar een kerstboom, die na “gebruik” weer de grond in mag om CO2 op te blijven nemen.

Liever geen echte boom? Ga voor een tweedehands kunstboom! Elzemiek vond er één in de kringloopwinkel, gemaakt van takken en touw. Die kun je natuurlijk ook makkelijk zelf maken – een leuk knutselproject voor deze donkere dagen.

#2 – Papieren engeltjes en dennenappels in de boom

Ook met je kerstversiering kun je heel creatief zijn. Zo heeft Sanne jaren geleden een set papieren kerstengelen gekocht, waar ze elk jaar weer heel blij van wordt – en die haar katten bovendien niet kunnen breken. Ook tipt Sanne: als je kerstdecoratie koopt, kies dan iets waar je langdurig blij van wordt.

Sannes kerstengel

Tweedehands kerstversiering is er in overvloed. Kijk op Marktplaats of ga naar de kringloopwinkel – die richten hier rond kerst vaak een speciale afdeling voor in.

Tip van Emile: je kunt ook je oude ballen een nieuw jasje geven. Koop een mooi stuk lint of touw en lijm het op de kerstballen. Eline vindt haar inspiratie voor versieringen in de natuur. De mooiste natuurlijke kerstversiering –  denk aan dennenappels en herfstbladeren –  vind in het bos!

#3 – Geef ervaringen, geen spullen

Judith tipt: geef dit jaar een mooie ervaring, zoals een avondje uit. Ook leuk: veel goede doelen hebben leuke acties rond de kerst, zoals niks van Greenpeace of een geit van Oxfam Novib. Of waarom geef je geen lidmaatschap van een mooie natuurclub cadeau?

Óf geef iets praktisch. Met een gedicht erbij maak je het persoonlijk. Daniël tipt dat je ook in je huis op zoek kunt gaan naar iets wat je niet meer gebruikt, maar voor een ander toch een leuk cadeau kan zijn. Ook leuk: verras je partner of familie met een zelfgemaakte (en mooi vormgegeven) tegoedbon voor een paar dagen weg, zoals een weekendje wandelen in Limburg of vogels kijken op Schier.

Emile gaat helemaal circulair dit jaar: zijn vader krijgt een abonnement op een wasmachine cadeau. Kijk voor meer circulaire cadeaus ook eens op het servicepunt circulair.

#4 – Cadeautjes origami

Er zijn veel creatieve manieren om je cadeaus duurzaam in te pakken. Je kunt bijvoorbeeld (glossy) tijdschriften gebruiken, of oude Donald Ducks. Corina gebruikt tekeningen en kleurplaten (uit haar kleurboek voor volwassenen) als inpakpapier. Een hulsttakje of iets anders uit de natuur erop maakt het af!

Elzemiek pakt haar cadeautjes al jaren in met stukken stof en sjaals. Er is zelfs een Japanse methode om je cadeaus prachtig mee in te pakken: furoshiki – een soort origami voor inpakken met stof.

#5 – Kerstige Kledingruil

Naast je huis en cadeautjes wil je er zelf ook leuk uit zien. Een tip van Eline: organiseer een kledingruil voor de kerst en ruil mooie outfits met je vrienden. In tweedehands winkels en kringloopwinkels zijn vaak ook leuke items te scoren – of probeer het eens bij een kledingbibliotheek!

Elzemieks kerstboom

#6 – Lokaal inkopen doen

Doe je inkopen voor het kerstdiner dit jaar eens direct bij de boer! In heel Drenthe zijn plekken te vinden waar je heerlijke lokale producten kunt vinden, óók voor de carnivoren en flexitariërs! En om voedselverspilling te voorkomen, kun je dit jaar misschien restjes eten op tweede kerstdag? Goed voor het milieu én de creativiteit.

Voor de koffie heeft Corina nog een leuke tip: zelfgemaakte hulstblaadjes van chocola. Met haar familie gaat ze het bos in op zoek naar hulstblaadjes. De blaadjes leg je (na eerst te hebben gewassen) op een plaat en je giet er gesmolten chocola overheen. Een besje erop, en klaar zijn ze chocoblaadjes!

#7 – Uitbuiken in het bos

Ga deze kerst lekker de natuur in – om die kilo’s er meteen af te wandelen. In onze Groene Agenda hebben we een hoop leuke kerstwandelingen voor je op een rijtje gezet. Jannetje doet er dit jaar nog een schepje bovenop en gaat een nachtje onder de sterren slapen, maar zij is dan ook de die hard van ons team. 🙂

Extra tip voor nieuwjaarsdag: maak een nieuwjaarsduik voor het klimaat – zodat je opgefrist en vol goede moed aan een duurzaam 2020 kan beginnen!

#8 – Hoe meer zielen hoe meer… energiebesparing

Blijf je liever binnen? Nodig dan zoveel mogelijk mensen uit (voor de echte kerstgedachte: misschien een eenzame buurvrouw of oudere) – zodat je maar in één huis de verwarming aan hoeft te doen. En met een warme kersttrui aan kan de verwarming misschien wel een graadje lager dit jaar?

Warme feestdagen en een groen 2020 namens het hele NMF-team: (op de foto van links naar rechts:) Sanne, Jannetje (coördinator Drents Energieloket), Reinder, Geke, Esther, Judith, Remco, Elzemiek, Christiaan, Corina, (niet op de foto:) Daniël, Emile, Jelte, Jorine, Marja, Petra, Xandra, Eline