Tips om je reis te vergroenen

19 juli 2019

Tips om je reis te vergroenen

De zomer is weer aangebroken! Tijd voor een vliegreis naar een lekker warm en exotisch land. Ja ja, dit is slecht voor het milieu (door het verbruik van fossiele brandstoffen, de bijdrage aan het broeikaseffect en luchtvervuiling). Dat weten we inmiddels wel. De vraag is nu wat we eraan kunnen doen. Niet leuk om over na te denken misschien, maar wel noodzakelijk voor onze toekomst!

Je vervoerskeuze is een belangrijk punt om op te verduurzamen, maar je kunt nog meer groen doen op vakantie. Hierbij een paar tips op een rij:

 • Liever met de auto dan met het vliegtuig

  Vliegen is gemiddeld 7 tot 11 keer zo vervuilend als de trein en 2 tot 4 keer als de auto. Beter niet met de vliegtuig of auto gaan dus. Als je toch moet kiezen, kies dan de auto. Zonder dakkoffer, fietsen of caravan, want deze zorgen voor aanzienlijk meer brandstofverbruik. Carpoolen (minder impact per persoon), zo veel mogelijk snelweg, een zuinige auto en het aantal kilometers beperken, zorgen allemaal voor minder impact op het milieu.
  Ga je toch met het vliegtuig? Kies dan voor een directe vlucht, vlieg met moderne vliegtuigen en zoek een bestemming dichtbij.

 • Klimaatzuiniger met trein of bus (of fiets)

  Reizen met de trein of bus betekent minder CO2-uitstoot. Ook hoef je niet uren te wachten op de luchthaven, eindeloos in de rij te staan, je bagage in te checken of blootgesteld te worden aan een grote hoeveelheid straling. En dan krijg je ook nog eens de mooie landschappen van de landen waar je doorheen reist mee! Win-win-win-win-win-win dus. Of doe eens gek en ga op de fiets. Heel gezond: extra win!

 • Compenseer de uitstoot van je reis

  Soms ontkom je er niet aan of wil je gewoon heel graag dat ene land bezoeken. Als je dan dus toch die vliegreis boekt, is compenseren de enige manier om het effect van je reis te neutraliseren. Dit kun je doen bij bijvoorbeeld Trees for All, Fair Climate Fund of FlyGRN.
  Hoe zij jouw reis compenseren? Bomen planten, activiteiten als kolencentrales vervangen door milieuvriendelijke alternatieven (zoals een windmolenpark) of investeren in energiebesparende projecten. Veel compensatieprojecten vinden plaats in ontwikkelingslanden. Die met de Gold Standard verbeteren ook nog het leven van de lokale bevolking: duurzaam én sociaal!

Check de klimaatimpact van jouw vakantie op Milieu Centraal

 • Boek een camping of ecohuisje/-hotel

  Kamperen is het milieuvriendelijkst, omdat je dan weinig water en energie verbruikt, en vaak minder afval produceert dan een hotel. Slaap je toch in een hotel of huisje, kijk dan naar ecovriendelijke verblijven, bijvoorbeeld via Green Key of Ecobnb.

 • Het klimaatprobleem is niet weg op vakantie

  Lekker weg van alles! Maar vergeet niet dat wat je op vakantie doet, ook effect heeft op het milieu, net als thuis. Eet zo veel mogelijk lokaal en plantaardig. En je kunt beter snorkelen, duiken, wandelen en zwemmen, dan shoppen en met quads of jetski’s rondcrossen.

 • Verminder (zwerf)afval

  De natuur in: surfen op zee, hiken door de natuur, fietsen door de bergen… Maar wat zie je daar? Een stuk plastic of visnet. Helaas is zwerfafval in de meest ‘ongerepte’ gebieden te vinden. Dieren raken verstrikt of denken dat het eten is (en sterven doordat de maag vol plastic zit) en het plastic komt uiteindelijk, in microstukjes, op jouw bord terecht. Neem het daarom mee in je (rug)zak en gooi het later in de prullenbak, voordat het iemands maaltijd wordt!
  Ook je eigen afval kun je beperken, door altijd een tas mee te nemen met een herbruikbare drinkfles en bakjes voor eten onderweg. En weiger onnodige ‘single use plastics’ (zoals rietjes)!

Kortom: je kunt veel doen om je reis te vergroenen. Duurzamer reizen klinkt misschien als een hoop gedoe, maar kan ook ontzettend leuk zijn. En dat is natuurlijk wel de bedoeling van je vakantie. Dus: vergeet niet te genieten en een fijne vakantie gewenst!