Terugblik op de Nacht van de Nacht 2023

8 november 2023

Terugblik op de Nacht van de Nacht 2023

Op zaterdag 28 oktober werd voor de 19e keer de Nacht van de Nacht gevierd. Tijdens deze Nacht werden weer vele activiteiten georganiseerd, waarbij bezoekers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren. En wat een bijzondere editie: een volle maan (met zelfs een gedeeltelijke maansverduistering) en ook nog droog weer met een redelijk heldere nachthemel. De organisatoren reageerden na de nacht enthousiast, het was weer een geslaagde editie, met een hele goede opkomst. Hierbij blikken we terug op de Nacht van de Nacht in Drenthe. Lees hier een aantal van de reacties die we kregen van de organisatoren:

De Nacht van de Nacht bij het Boomkroonpad
De Nacht van de Nacht bij het Boomkroonpad.

In de huid van een uil

We hadden een wandeling over het landgoed De Havixhorst aan het Reestdal in Meppel. Om 19.00 uur verwelkomde Wethouder Klaas de Vries de tientallen gezinnen met een mooie toespraak over het belang van het donker van de nacht. De organisatie lag in de handen van de kindernatuurgroep “Natuur = ’n feestje”, een werkgroep van het IVN Zwolle en omgeving en de gemeente Meppel. De kinderen kregen een lichtgevend armbandje en daarna doken ze het donker in. De route werd duidelijk door reflecterende stickers en kaarsjes en bracht iedereen langsBelevingswandeling Meppel mooie activiteiten. Zo konden de kinderen voelend langs een touw een heel donker stukje overbruggen.  Stadsdichter Justin Westera sprak een speciaal voor de avond geschreven gedicht uit, dat veel waardering kreeg. Verderop werd er geoefend met morsetekens en was er mooi stiltemoment en oefende iedereen andere zintuigen door in de huid van een uil te kruipen. Tenslotte was onder de beloning van een volle maan en een stralende Jupiter de mogelijkheid om die te bewonderen met verrekijkers en een telescoop. Als afsluiting werd er heerlijke warme chocolademelk geschonken.

Marlène Vaessen van Kindernatuurgroep “Natuur = ’n feestje”

Het duusterse Lhee

de wandeling ‘deur het duusterse Lhee’ met onderweg streektaalverhalen in het kader van de Nacht van de Nacht in Dwingeloo was een groot succes.Wandeling met streekverhalen door Huus van de Taol

Zo’n 50 deelnemers wandelden in drie groepen vanaf Restaurant De Bospub zo’n 3,5 km. begeleid door het donker en genoten van vertellers die op sfeervolle locaties een streektaalverhaal en voor de deelnemende kinderen een gedicht in de streektaal vertelden. Na afloop genoten de deelnemers in De Bospub van een kop erwten- of mosterdsoep. De organisatie kreeg menig compliment.

Ans Klok van Huus van de Taol

Over de maan en sterren en het Watermolenveen

Wij mochten 106 deelnemers ontvangen voor de Nacht van de Nacht wandeling. En wat was het een fantastisch mooie avond! Tijdens onze “nachtelijke” wandeling werden we getrakteerd op een schitterend helder licht van de volle maan.Wandeling bij het boomkroonpad in de Nacht van de Nacht

Onderweg werd er een boeiend verhaal verteld over de maan en op de open plaats nabij het Watermolenveen hadden we een mooi uitzicht op de sterrenhemel. Aan het einde van de wandeling was het mogelijk het Boomkroonpad te beklimmen.

Na afloop stond er een warme chocolademelk voor iedereen klaar en kon er een broodje geroosterd worden op het knapperende vuurtje. We doen volgend jaar zeker weer graag mee.

Monique Warners, team bc Boomkroonpad

Bezinning in Beilen

We hebben in Beilen vanuit groene kerken en de dierenweide een bezinningswandeling georganiseerd in het kader van de Nacht van de Nacht. Rond 19.00 uur startten we met een aftrap van de pastoor. Met de mooie kanten van licht, inclusief kunstlicht, maar juist deze avond ook stilstaan bij de schaduwzijden. De kanten waar we misschien niet zo vaak bij stilstaan. Na deze opening begonnen we met de groep van 25-30 personen de wandeling richting het Terhorsterzand. Het was al donker, maar de maan was vol en gaf voldoende licht om veel dingen in het landschap nog te kunnen onderscheiden. Aangekomen bij de parkeerplaats Terhorsterzand, hebben we koffie en thee gedronken. Ondertussen hield één van ons een informatief praatje over astronomie. Onder andere het aantal satellieten dat overkwam wekte veel verbazing.

Daarna hebben we in stilte onze weg vervolgd over het natuurgebied. Een bijzondere ervaring. Met een groep, in stilte, met de volle maan door een stuk natuur wandelen dat de meesten van ons zo bekend is. Het gaf een heel ander perspectief. Na kort de ervaringen met elkaar te hebben gedeeld gingen we terug naar de parkeerplaats. Daar vertelden we kort wat over de impact van lichtvervuiling op de natuur. Tegen die tijd waren we al twee uur onderweg en het was goed om terug te keren naar de dierenweide. Daar stond namelijk warme choco, glühwein en vers gebakken brood op ons te wachten. Tijdens het nagenieten werden nog enkele Drentse gedichten voorgelezen. Een mooie afsluiting van een geslaagde avond.

Willem Boersma, de groene kerken

Beleving in het Asserbos

Na een drukke dag vol zaterdagse bezigheden zoals boodschappen doen, een kind naar zwemles brengen, huis opruimen en wat regeldingen, was het na het avondeten tijd om te vertrekken. Mijn oudste (11) en ik vertrokken naar het Duurzaamheidscentrum in Assen.

Vrijwilligers tijdens de Nacht van de Nacht bij het Duurzaamheidscentrum in Assen.

Het volle hoofd was meteen weg toen we aankwamen bij het centrum. Het maanverlichte bos straalde een uitnodigende rust uit. We hadden er meteen zin in: de Nacht van de Nacht! Het buitengedeelte was sfeervol versierd met verlichte pompoenen en windlichten. Vrijwilligers stonden klaar om uitleg te geven en we kregen een kaartje met opdrachten. De route door het bos werd aangeduid door simpele maar effectieve oplossing: kleine fietslampjes verlichtten de route. De volle maan hulde het bos in een blauwachtig licht. En wat een geluk dat het droog was in het noorden van het land. Je zag zelfs wat sterren tussen het wolkendek door. Onderweg was er veel te beleven. Een vrijwilliger vertelde enthousiast over vleermuizen en met een apparaatje konden we de ultrasone geluiden horen die de jagende vleermuizen uitstootten. Mijn zoon vond het ook wel spannend, in zo’n bos in het donker. Echt eng werd het niet, door de vele mensen die dezelfde route liepen. Wat leuk dat er zoveel bezoekers op afkomen, het onderwerp leeft!

Het Duurzaamheidscentrum levert geen half werk. Wat een creatieve onderdelen kwamen we tegen. Met een touw als geleiding door een donker stuk bos, een expositie waarin je de maangestalten kan bekijken, waterdieren bekijken en -voelen in een bak water, en ga zo maar door. Ook viel de expositie van het zonnestelsel in de smaak: een grote verlichte bal was de zon en daarbij werden alle planeten in de goede volgorde op schaal en grootte neergezet. Een uitstalling van uilen en een lichttheater met wajangpoppen: de route verbond allerlei thema’s van natuur, cultuur en geschiedenis. Teruggekomen in het Duurzaamheidscentrum was er ook nog van alles te doen. Zoon knutselde nog een lichtgevende bal en we dronken een kopje thee. Het was een mooie avond.

Sanne Vellinga, projectleider Nacht van de Nacht

Tags: