Terugblik op de Nacht van de Nacht 2022

10 november 2022

Terugblik op de Nacht van de Nacht 2022

Zaterdag 29 oktober vierden we met onze partners voor de 18e keer de Nacht van de Nacht. Doel van deze jaarlijks terugkerende campagne is het behoud van duisternis. En hoe doe je dat het beste: door mensen de schoonheid van een donkere nacht te laten ervaren. In dit artikel blikken we terug. Ook dit jaar had de campagne een grote impact. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat riep gemeenten op om in lijn met de campagne ‘Zet ook de knop om’ de Nacht van de Nacht aan te grijpen om vanaf 29 oktober overbodige verlichting definitief uit te doen. Honderden bedrijven en tientallen gemeenten doofden hun lichten. IKEA deed van alle vestigingen in Nederland de gevelverlichting uit. Geïnspireerd door de Nacht van de Nacht geeft IKEA aan dat ze komend jaar hun buitenverlichting aanpassen. Door het hele land werden ca. 300 activiteiten georganiseerd, waarvan ca. 20 in Drenthe. In het kader van ons jubileum organiseerden we een eigen evenement, in het Hunebedcentrum in Borger. Het was een wonderschone avond, met dank aan de inzet van vele natuur- en cultuurorganisaties, hun vrijwilligers en de vele enthousiaste deelnemers.

Activiteiten in het donker

Tijdens de Nacht van de Nacht gingen mensen massaal op pad in het donker. Het aantal activiteiten in Drenthe is met ca. 20 na de coronaperiode nog bescheiden, maar de organiserende partijen blikken tevreden terug op hun deelname.

IVN Meppel

“Marlene Vaessen van IVN kindernatuurgroep Natuur is ’n feestje,  organiseerde in samenwerking met de gemeente Meppel een activiteit voor kinderen. “Rondom de plas Engelgaarde hielden we een wandeling voor gezinnen. Onderweg hingen er reflectorborden van nachtdieren met interessante weetjes over de dieren. Een gids vertelde over de meegenomen opgezette nachtdieren. De Steenuilenwerkgroep Zuidwest Drenthe was aanwezig met een stand. Deelnemers konden onderweg meedoen met een maanquiz en een geluidenspel over nachtdieren. Op het einde genoten de gezinnen van warme chocolademelk. Okidoki, een circusgroep uit Meppel, deed een vuuract. We hebben iets meer dan 100 kinderen bereikt en daarnaast nog hun ouders, grootouders, enz. Het was wat ons betreft dus een groot succes.”

BC Boomkroonpad

Activiteiten Nacht van de Nacht 2022 Meppel
Activiteiten Nacht van de Nacht 2022 Meppel

Het team van het BC Boomkroonpad van Staatsbosbeheer kijkt ook terug op een mooie Nacht van de Nacht. Geertje Commandeur, medewerker Buitencentrum vertelde hoe de avond verliep: “Het was een prachtige avond, helder en niet koud. We werkten met 7 groepen van 15 personen, die door gidsen werden meegenomen in het bos. Bij het Watermolenven kregen de bezoekers een verhaal over de watervleermuizen die hier op warmere dagen over het water vliegen. Op de hei bleven we staan om bewust te worden van de stilte en van de nacht. Op het laatste zeer donkere stuk kregen de gasten een proeverij van cranberry, bittere chocola en zoethout. Terug bij het Buitencentrum kregen de gasten warme chocolademelk en hadden ze de mogelijkheid een broodje te bakken bij de vuurkorf. Kortom een heerlijke avond!”

Broodjes bakken tijdens de Nacjht van de Nacht 2022. Foto: IreneLantman media
Broodjes bakken tijdens de Nacjht van de Nacht 2022. Foto: IreneLantman media

Jubileumevenement Hunebedcentrum

In het kader van het 50 jarig jubileum van de Natuur en Milieufederatie organiseerden we dit jaar een eigen activiteit. Samen met Marketing Drenthe wilden we dit jaar verkennen wat duisternis betekent voor de toerisme en recreatiesector. Met cabaretier Vincent Bijlo als presentator van de avond zat de sfeer er snel in.

Een programma met inhoud en belevingen

Verduurzamingsstrateeg Ewout Versloot sprak over het verduurzamen van de toeristische sector: “Als we met al die veranderingen die op ons af komen, nou eens stil durven te staan. Durven na te denken over datgene waarvan we jarenlang hebben gedacht dat het perfect was. Misschien komen we dan wel tot briljante inzichten over hoe het nóg beter kan.” Burgemeester van Borger-Odoorn, Jan Seton, vertelde over Cittaslow.  Borger-Odoorn heeft als enige gemeente in Drenthe dit keurmerk voor bewustwording en hoogwaardige natuur- en cultuurwaarden. Vincent Bijlo ging hierna in gesprek met de directeuren van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Marketing Drenthe en Recreatieschap Drenthe, om hun visie op duisternis te horen. Na de pauze konden deelnemers het donker gaan beleven, met een akoestisch optreden van de nederpopgroep Hiigo, er werd een verhaal verteld bij de oerboerderij en in de filmzaal draaide een lezing van vleermuisonderzoeker Johan Eklof. Mensen die zin hadden in een wandeling in het donker gingen mee met vrijwilligers van het Drentse landschap. In een sfeervolle setting, met fakkels op het terrein en een heldere sterrenhemel, werd het duister volop beleefd. Als afsluiting op het programma luisterden bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje naar de prachtige muziek van Hiigo.

Jubileumevenement Nacht van de Nacht 2022 met Vincent Bijlo en belevingsessies
Jubileumevenement Nacht van de Nacht 2022 met Vincent Bijlo en belevingsessies