Terug bij de startlocatie van Plan Boom

10 april 2024

Terug bij de startlocatie van Plan Boom

In december 2019 ging het project Plan Boom van start. Samen met 50 vrijwilligers werden de allereerste bomen in de grond gezet op het Landgoed Houdringe. Voor het Tv-programma Miljoenenjacht nam NMF-directeur Annie van de Pas presentator Wintston Gerschtanowitz mee terug naar deze plek. 

Bij de aftrap van Plan Boom zijn hier meidoorns aangelegd als hagen. Ook zijn er 360 gemengde bomen geplant in de struweelhagen, waaronder rozensoorten en ook meidoorns. En er zijn 37 fruitbomen van oude appel- en perenrassen geplant. De bomen en hagen staan er goed voor. Er is al voorzichtig wat bloesem te zien. In het najaar vallen de appels en peren uit de bomen op de grond. Heel bewust wordt niet al het fruit geplukt. Want van het fruit dat op de grond blijft liggen, genieten de vlinders en dassen.

Terugblik Plan Boom

In de afgelopen 4 jaar hebben we met Plan Boom veel plekken in Nederland groener kunnen maken. Samen met vele vrijwilligers en andere organisaties zoals Landschappen NL hebben we ruim 4 miljoen bomen kunnen planten. Hiermee hebben we niet alleen het verschil gemaakt in de fysieke leefomgeving, ook zijn meer mensen het belang van bomen gaan inzien.

Daarom: bomen planten

Bomen kennen vele voordelen. Ze verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast en nemen CO2 op. Inheemse bomen en planten vormen een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren die hier leven. Bomen zorgen voor gezonde lucht en van meer groen in je omgeving word je ook nog eens gelukkiger.

De oproep om bomen te blijven planten blijft dus fier overeind staan. Want hoe mooi zou het niet zijn als iedereen in diens leven ten minste één keer een boom plant.

  • Lees vooral ook de tips bij het kiezen van een goede boom of struik op de juiste plek: www.boomkiezer.nl
  • Laat je inspireren door de verhalen van mensen die een boom hebben geplant met een speciale reden: jouwboom.nu

Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Tags:

Meer weten over Plan Boom? Neem contact op met

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe