Subsidie voor het vergroenen van tuin of dak

28 mei 2024

Subsidie voor het vergroenen van tuin of dak

Wil je ook voordelig je tuin groener maken? In 9 Drentse gemeenten zijn nu verschillende subsidies te krijgen voor het vergroenen van je tuin – zoals tegels vervangen met groen, een boom planten, een regenton plaatsen of een groen dak aanleggen. De subsidie is aan te vragen voor inwoners van Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, Aa en Hunze en Assen.

Groene tuinen zijn een verademing te midden van alle bebouwing om ons heen. Ze bieden een toevluchtsoord voor kleine dieren, insecten en vogels én een oase van rust voor ons als mens. Door te kiezen voor een groene tuin, draag je niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar ook aan de klimaatbestendigheid van onze omgeving.

Wil je dus een fijne plek creëren voor vlinders, bijen en vogels in je tuin? Zit jij er in de zomer graag lekker koel bij en wil je af zijn van die wateroverlast rondom je huis? Kijk dan op de website van Heel Drenthe Zoemt om te zien wat er allemaal kan.

  • Onze collega Elzemiek legde een groen dak aan!

    Het dak van Elzemiek zag er voor de aanleg nog grauw en saai uit. Daarnaast trok de zwarte dakbedekking hitte aan, waardoor de temperatuur binnen snel opliep op warme dagen.

    Inmiddels ligt het groene dak er mooi bij! De insecten weten het te vinden en met warm weer blijft het een stuk koeler binnen.

Subsidie voor groene maatregelen

Met subsidies willen gemeenten inwoners stimuleren om één of meerdere duurzame maatregelen in hun tuin te nemen. Denk aan het planten van een boom of het opvangen van regenwater. Zo wordt de tuin beter voorbereid op droogte, hitte en hoosbuien. Daarnaast trekken groene tuinen allerlei insecten zoals bijen en vlinders aan.

Wie de tuin wil aanpakken, kan subsidie aanvragen bij de betreffende gemeente voor de volgende maatregelen: regenwater afkoppelen van het riool, een regenwatervoorziening plaatsen (bijvoorbeeld een regenton), een groen dak of groene gevel aanleggen, stenen vervangen door groen (zoals planten en bloemen), een boom planten of regenwater opnieuw gebruiken (bijvoorbeeld met een watertank om het toilet mee door te spoelen). Inwoners kunnen de maatregelen zelf of door een hovenier laten uitvoeren.

Bekijk hier wat je allemaal zou kunnen doen voor een groenere tuin

Klik op een gemeente hieronder voor meer informatie:

Samenwerkingsverband

De subsidie voor de tuin wordt beschikbaar gesteld door de provincies Drenthe en Overijssel, de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, Assen en het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

 

Wil je meer weten?