Solarpicknick in Energietuin Assen

18 juni 2024

Solarpicknick in De Energietuin in Assen: de Energietuin krijgt vorm

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de Energietuin Assen-Zuid. Ook de natuur in het gebied stond niet stil. Maar wat zijn de plannen wanneer het zonneveld er ligt? Hoe gaat het eruitzien en wat is er straks precies te doen in de Energietuin? Met een solarpicknick op zaterdag 8 juni werden omwonenden en betrokkenen bijgepraat.

Ruimte voor natuur

De bezoekers van de solarpicknick zagen met eigen ogen dat de hazen zich in ieder geval niets aantrekken van de aanleg van het zonneveld. Ook aan de sporen bij de wildpassages in de hekken is te zien dat hier al gebruik van wordt gemaakt.

“We geven de natuur zoveel mogelijk ruimte om zich te ontwikkelen de komende 20 jaar. Daar helpen we ook een handje bij, onder meer met de aanleg van inheemse bomen en struiken en het verschralen van de bodem door 1 of 2 keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. Daardoor krijgen gras- en kruidensoorten meer kans en daarmee ook insecten, vogels, zoog- en roofdieren.”

Remi van Beekum, bedenker van het beplantingsplan van de Energietuin.

Hoe snel dat gaat, was te zien aan de berg grond die bij de beoogde entree van de Energietuin lag, die volledig was begroeid met onder meer bramenstruiken. Projectleider Jeroen Ohm: “Nu mogen we nog niks met die grond doen, omdat er grasmussen in broeden. Straks wordt dit een uitkijkpunt, waar bijvoorbeeld schoolklassen even op de trap kunnen zitten en iets kunnen eten of drinken”. Tom Verloop van energiecoöperatie AsserEnergie voegt hieraan toe: “We realiseren ons dat het voor bewoners in dit gebied een grote verandering is van hun omgeving. Zeker nu het nog een bouwplaats is en je vooral de zonnepanelen ziet. Als de natuur de kans krijgt, ziet het er straks heel anders uit, daar hebben wij alle vertrouwen in. Hopelijk ervaren bewoners en bezoekers dat straks ook zo.” De bezoekers van de solarpicknick waren positief verrast over de ruimte in het gebied voor de natuur en toonden veel belangstelling voor de plannen om de biodiversiteit te ontwikkelen.

Informatie en educatie

Naar verwachting gaat de Energietuin in september open voor publiek. Dan kunnen bezoekers een rondwandeling maken en informatie krijgen. Behalve via borden met informatie, kunnen volwassenen en kinderen informatie krijgen via een smartphoneroute. Door middel van opdrachten leren ze over de flora en fauna in het gebied.

Graswijk-bewoners Marjolein Slikkerveer en Hans van den Berg hebben plannen om tegen die tijd ook hun theetuin te openen, waar fietsers en wandelaars ook informatie kunnen krijgen over de Energietuin. En natuurlijk thee, koffie, limonade en iets lekkers.

“Naast het stimuleren van de biodiversiteit in het gebied willen we een fijne plek creëren, waar je als bezoeker iets kunt leren en kunt recreëren. Dit maakt het echt een Energietuin.”

Jannetje Kolijn - Natuur en Milieufederatie Drenthe

Een tuin waar je energie van krijgt

En hoe zit het nu met de stroom? Hoe kun je elektriciteit krijgen van de Energietuin? “Dat loopt via de coöperatieve energieleverancier Energie VanOns, legt Tom uit. Het is nu nog niet mogelijk om rechtstreeks een kabel te leggen tussen de Energietuin en de afnemers van de elektriciteit. Maar wij verkopen de stroom van de Energietuin via Energie VanOns. Zo zijn afnemers wel verzekerd van groene stroom.” Wie hier belangstelling voor heeft, kan zich aanmelden. Ook als je wilt investeren in de Energietuin. Dan krijg je daar binnenkort meer informatie over.

Het terrein biedt veel ruimte voor natuur, recreatie en educatie. Een beleefbaar landschap dat een toename creëert van biodiversiteit en meerwaarde biedt voor de omgeving. Dat is het idee achter de Energietuinen, een concept van de Natuur en Milieufederaties. De Energietuin in Assen is één van de eerste die gerealiseerd wordt in Nederland.