Realisatie Energietuin Assen-Zuid van start met aanbreng beplanting

17 maart 2022

Realisatie Energietuin Assen-Zuid van start met aanbreng beplanting

Deze week is gestart met het planten van de bijna 5.000 struiken en bomen voor de Energietuin Assen-Zuid. De Energietuin combineert de opwek van zonne-energie met het vergroten van biodiversiteit en biedt straks ruimte voor educatie en recreatie. De beplanting speelt een sleutelrol in het bijzondere format van de Energietuin. Met een ontwerp op maat krijgt de Energietuin een aantal ‘kamers’ met allemaal een ander type beplanting. Deze hagen, struiken en planten bieden voedsel en beschutting voor verschillende diersoorten. De kamers ondersteunen elk verschillende diersoorten zoals vogels, amfibieën, insecten en bijen en vlinders. En de beplanting maakt het gebied ook nog eens aantrekkelijk. Als de Energietuin gereed is kan er gewandeld worden en kunnen voorbijkomende fietsers de elektrische fiets opladen. Ook komen er verschillende plekken waar zowel kinderen als volwassenen informatie kunnen krijgen over zonne-energie, de natuur in het gebied en het landschap.

Foto: Thijs Blom, Landschapsbeheer Drenthe

Vrij toegankelijk en hekloos     

De hagen en struiken die Landschapsbeheer Drenthe deze week aanbrengt hebben nog een functie. Eén van de kenmerken van een Energietuin is dat deze vrij toegankelijk is en het liefst hekloos. De nu geplante hagen en struiken worden dit groeiseizoen lekker vol en dicht en vormen een toevluchtsoord voor dieren en zijn straks tegelijkertijd een barrière voor ongenode gasten. In de Energietuin komen naast veel groen ook veel zonnepanelen te staan. Deze zonnepanelen gaan genoeg stroom opleveren voor ca. 6.000 huishoudens. De stroom wordt via AsserEnergie (van de Energiecoöperatie duurzaam Assen) verkocht, dus de lokaal opgewekte energie wordt ook weer lokaal gebruikt.

Eén van de eerste Energietuinen in Nederland

De Energietuin Assen-Zuid is één van de drie energietuinen die worden ontwikkeld (de anderen komen bij Wijhe in Overijssel en bij Montfoort in de provincie Utrecht) en wordt de grootste Energietuin van Nederland. Het park wordt ontwikkeld door Bronnen VanOns, ENGIE, EQUANS en de Energiecoöperatie duurzaam Assen en is mede-ontworpen en ingericht samen met de Natuur en Milieufederaties. Als één van de eerste Energietuinen in Nederland vervult de Energietuin in Assen-Zuid een voorbeeldfunctie op regionaal en landelijk niveau. Energietuinen Nederland is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij.

Vragen?