Reactie rapport Remkes: zet samen de schouders eronder om de natuur in Nederland te herstellen

6 oktober 2022

Reactie rapport Remkes: zet samen de schouders eronder om de natuur in Nederland te herstellen

Koeien in de wei

Gisteren presenteerde Johan Remkes, na zijn gesprekken met de vele verschillende betrokkenen, zijn advies over de stikstofcrisis. In het rapport ‘Wat wel kan’ stelt Remkes dat het noodzakelijk is om op zeer korte termijn minder stikstof te gaan uitstoten. Zijn aanbeveling bestaan grofweg uit drie samenhangende sporen. Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, vindt het een wijs advies waar alle betrokken partijen nu mee aan de slag kunnen.

Reinder Hoekstra vertelt aan RTV Drenthe dat het rapport genoeg aanknopingspunten biedt. De aanbevelingen zijn onder andere gericht op het opstellen van een landbouwakkoord. Hierin moet een consistent landbouwperspectief wordt geschetst die boeren duidelijkheid geeft voor de ontwikkeling van hun bedrijf. “Dat jojobeleid, daar kan de landbouw niet tegen. Een boer wordt daar gek van. Dat Remkes zegt: ‘Daar moeten we met z’n allen aan werken’, dat spreekt mij aan.” Daarin ziet Reinder mogelijkheden voor een breed en maatschappelijk gedragen akkoord waarbij ook de ketenpartijen verantwoordelijkheid nemen. Reinder licht zijn reactie voor de camera en tijdens een radio uitzending van Cassata verder toe. Bekijk het interview met RTV Drenthe hier. De radio uitzending van Cassata beluister je hier.

Kijken wat er allemaal wél kan

Ook het Dagblad van het Noorden peilde in Drenthe en Groningen de reacties (premium artikel) op het rapport. Reinder vertelt: “Ik vind dat Johan Remkes een goed en evenwichtig verhaal neerzet. (…) Verder vind ik zijn fasegewijze benadering goed. Het is belangrijk om ook perspectief te geven aan de boeren en te kijken wat er allemaal wél kan. Daar moet oog voor blijven.”

Natuur- en milieuorganisaties gematigd positief over advies Remkes

Natuur- en milieuorganisaties reageerden gisteren al op het rapport. Je leest deze reactie hier.