Raad van Inspiratie enthousiast na bezoek aan Energietuin Assen-Zuid

20 juli 2023

Raad van Inspiratie enthousiast na bezoek aan Energietuin Assen-Zuid

Op 11 juli bezochten leden van de Raad van Inspiratie de toekomstige Energietuin in Drenthe. Het zorgde voor inspiratie en nieuwe inzichten, en bewees dat deze Energietuin op het juiste pad is.

Bezoek Raad van Inspiratie aan terrein Energietuin Assen-Zuid
Bezoek Raad van Inspiratie aan terrein Energietuin Assen-Zuid.

In de ochtend kwamen Caro Agterberg, Jeroen Everaert en Erik Mol van de Raad van Inspiratie samen met betrokkenen vanuit de Natuur en Milieufederaties en Steef van Baalen, van ontwikkelaar Windunie en Bram Busstra, van AsserEnergie op het kantoor van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Onder leiding van Jannetje Kolijn, projectleider van de Energietuin Assen-Zuid, werden de deelnemers meegenomen in de ontwikkelreis van deze bijzondere Energietuin.

Van droombeeld naar realiteit

Het ochtendprogramma begon met een presentatie van projectleider Jannetje Kolijn. Zij vertelde over het ontwerp van de Energietuin en de obstakels die ze tegenkwamen tijdens het proces. Omstandigheden, zoals de hoge materiaal- en transportkosten door de oorlog in Oekraïne en de strengere eisen van verzekeringen en de wissel van ontwikkelaar, zorgden voor vertragingen. Gelukkig kwam er recentelijk goed nieuws: de opstaltermijn van de tuin is verlengd naar 20 jaar, wat de haalbaarheid van de Energietuin vergroot.

Een andere kijk op beleving

Na de presentatie was het tijd om het gebied van de Energietuin Assen-Zuid te verkennen. Daarna werden belangrijke vragen besproken, zoals hoe het concept Energietuinen nog robuuster kan worden gemaakt. Hoewel de Energietuin Assen-Zuid al goed scoort op de pijlers van lokale participatie en biodiversiteit, bieden de noodzakelijke concessies vanuit het oogpunt van beveiliging en verzekering een uitdaging voor toegankelijkheid en beleving. De raad kwam met waardevolle suggesties, zoals het creëren van doorkijkjes en belevingsplekken die de menselijke maat benadrukken. Caro Agterberg gaf aan dat je het begrip kunt kantelen: “Toegankelijk, voor wie precies? Maak het toegankelijk voor dieren dan zijn mensen te gast in de Energietuin”.

Met hernieuwde energie verder

Het bezoek van de Raad van Inspiratie heeft de Energietuin Assen-Zuid nieuwe energie gegeven. Hoewel de ontwikkeling van de tuin door verschillende uitdagingen moest worden bijgesteld, is de betrokkenheid van ontwikkelaar Windunie en AsserEnergie een goede basis voor succes. De Raad van Inspiratie heeft met hun frisse blik waardevolle inzichten gebracht, waarmee de Energietuin verder kan groeien. Het concept Energietuinen blijft zich ontwikkelen, en de ervaringen en lessen uit de Energietuin Assen-Zuid zullen hierbij worden meegenomen. Met hernieuwde energie werkt het projectteam verder aan de realisatie van de Energietuin Assen-Zuid.

Vragen?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe