Quercus wint Koploperprijs Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo

9 juli 2021

Quercus wint Koploperprijs Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo

Acht bedrijven uit Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo, plus de drie gemeenten zelf, deden in de afgelopen periode mee aan een Koploperproject duurzaam ondernemen, dat werd afgesloten bij Landal Het Land van Bartje in Ees. De Koploperprijs werd uitgereikt aan Quercus Boomexperts uit Eelde!

Deze groep ging al in september 2019 van start. Vlak na een eerste inspirerende workshop op 28 januari 2020, waarin de Koplopers de uitkomsten van de nulmeting met elkaar bespraken, brak de corona-pandemie uit. Ondanks dat zijn de deelnemers allemaal enthousiast aan de slag gegaan met de uitkomsten en stelden ze een concrete en vaak ambitieuze duurzaamheidsagenda op. Ook maakten ze een communicatieopdracht, een brief van een fictieve opdrachtgever uit de eigen branche, die vraagt naar het MVO-beleid van de Koploper. Met behulp van de input uit het project stelden ze zo hun eigen verhaal op.

Bekijk hier het compilatiefilmpje!

 

De jury van de Koploperprijs bestond uit Serge de Mul van Ultraware (winnaar van het Koplopertraject in Assen) en Jaap de Vries. Zij beoordeelden alle communicatieopdrachten vanuit de ogen van de fictieve opdrachtgever. Allemaal goede inzendingen, maar het oordeel van de jury was unaniem. De felbegeerde Koploperprijs ging naar Quercus Boomexperts uit Eelde! Quercus heeft volgens het juryrapport een overtuigend verhaal aangeleverd, met een gestructureerde aanpak van duurzaamheid, waarbij een duidelijke focus ligt op het reduceren van de CO2-uitstoot volgens de trias energetica. Een trotse Rob Gulmans ontving de prijs. Alle Koplopers ontvingen tenslotte het Koplopercertificaat.

De deelnemers in deze groep waren: Afier, Coop Schippers Odoorn, Gemeente Aa en Hunze, Gemeente Borger-Odoorn, Gemeente Tynaarlo, Kompas Zuidlaren, Landal Het Land van Bartje, Quercus Boomexperts, Royal Flora Holand Eelde, Sight Landscaping en Yorneo.

De Koploperprojecten zijn een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion en wordt in verschillende provincies uitgevoerd met lokale partners en adviseurs. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de drie gemeenten, provincie Drenthe, Ik Ben Drents Ondernemer, Natuur en Milieufederatie Drenthe, en de Rabobank.