Praat mee over woningbouw in Noord-Nederland: Slag om de Noorderruimte 21 april

28 februari 2022

Praat mee over woningbouw in Noord-Nederland: Slag om de Noorderruimte 21 april

Hoe moet de grote vraag naar woningen in de drie noordelijke provincies vorm krijgen? Praat mee en deel jouw visie tijdens het debat ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’ op donderdagavond 21 april. Belangrijke sprekers als Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving), Reimar von Meding (Algemeen Directeur van KAW Architecten) en gedeputeerde Hans Kuipers (Provincie Drenthe) debatteren met ons mee. Aanmelden is gratis en vol is vol!

Meld je hier aan.

Iedereen weet: er is een groot tekort aan woningen. Ook in Noord-Nederland en Drenthe. Naast beschikbaarheid is betaalbaarheid voor veel mensen een groot probleem. De roep om de bouw van nieuwe woningen is dan ook groot.

De drie noordelijke provincies willen een belangrijke rol spelen in deze vraag: niet alleen door woningen te bouwen voor inwoners van de drie noordelijke provincies, maar ook door de vraag naar woningen vanuit de Randstad op te vangen. Noord-Nederland moet volgens de provincies een zogenaamde “overloopprovincie” worden. Als het aan de provincies ligt komen er, in ruil voor de aanleg van de Lelylijn, de Nedersaksenlijn en de investeringen in het bestaande spoor, maar liefst 200.000 nieuwe woningen bij. Daarnaast roepen ook gemeenteraden de colleges op flink meer woningen te bouwen.

Tijd voor debat en reflectie

Er lijkt weinig ruimte voor reflectie op de noodzaak, oorzaken en achtergronden. Voor wie bouwen we eigenlijk? Aan wat voor type woningen is er behoefte? Maar ook: waar bouwen we en hoe kunnen we voorkomen dat dit ten koste gaat van de Drentse natuur en het landschap? En hoe combineren we dit met andere opgaven die ruimte vragen, zoals duurzame energieopwekking, wateropslag en voedselproductie?

Belangrijke opgaven waar we graag met inwoners en bestuurders van Drenthe over in debat gaan. Meld je daarom aan voor het debat ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’. Je bent van 19:30 tot 21:30 uur welkom in De Nieuwe Kolk te Assen (Weiersstraat 1, 9401 ET Assen). Aanmelden is verplicht.

Programma

Het debat wordt vormgegeven met inbreng van Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving), Reimar von Meding (Algemeen Directeur van KAW Architecten) en gedeputeerde Hans Kuipers (Provincie Drenthe). Hoe kijken zij aan tegen de bouw van nieuwe woningen in Noord-Nederland? Voor wie bouwen we eigenlijk, nu en vooral later? Wie worden daar beter van? En waar en onder welke voorwaarden gaan we dat doen?

Jubileumbijeenkomst

Deze bijeenkomst is onderdeel van ons jubileumprogramma. Wil je op de hoogte blijven van dit programma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.

Het debat over woningbouw is de start van een reeks debatten. De drie noordelijke Natuur en Milieufederaties behandelen in drie debatten de ruimtelijke opgaven waar Noord-Nederland voor staat.